Opvolger CFO staat nog niet klaar

De opvolging van de CFO staat bij maar weinig bedrijven hoog op de agenda. En een interne opvolger staat vaak niet klaar.

Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Korn Ferry onder meer dan 700 CFO’s wereldwijd. Bij slechts 34 procent van de onderzochte bedrijven ligt er een opvolgingsplan klaar. Bij 19 procent van de bedrijven staat er een interne kandidaat klaar om de rol over te nemen. 81 procent van de respondenten gaf aan dat dit bij hun bedrijf niet het geval is. 
Opvallend genoeg bleek uit eerder onderzoek van Korn Ferry juist dat Amerikaanse bedrijven een nieuwe CFO vaak binnenshuis zoeken; maar liefst de helft van de bedrijven heeft een CFO afkomstig uit eigen gelederen. 

Langer in dienst

Wel is het zo dat hoe langer een CFO bij een bedrijf is, hoe vaker er een opvolgingsplan aanwezig is. Dit blijkt zo te zijn voor 53 procent van de CFO’s die tien jaar of langer in dienst zijn. Grote bedrijven (omzet meer dan 1.5 miljard dollar) hebben vaker een plan klaar liggen dan kleine bedrijven. Bij publieke bedrijven is het ook gebruikelijker om over opvolging na te denken dan bij private bedrijven (46 procent vs 28 procent). 

Lees ook: “CFO, denk na over opvolging”

Wakker liggen

Korn Ferry stelde ook nog de vraag aan de CFO's waar ze 's nachts wakker van liggen. Het meest genoemd is een gebrek aan afstemming binnen de organisatie (18 procent). Andere zorgen zijn weerstand in de organisatie tegen verandering (16 procent), finance op één lijn krijgen met de strategie van de business (15 procent), en het vinden en binden van talent (12 procent). 

Gerelateerde artikelen