Takeaway-CFO wordt Co-COO na fusie met Just Eat

CFO-rol Just Eat Takeaway.com wordt ingevuld door Paul Harrison van Just Eat. Zware Takeaway-bezetting verraadt echter wie de bovenliggende partij is.

Het samengaan van het Nederlandse Takeaway.com en het Britse Just Eat hing al even in de lucht. Enkele weken geleden lieten de bedrijven voor het eerst weten dat ze in gesprek waren. Nu is er een gedetailleerd akkoord over de combinatie.

Lees ook: Takeaway en Just Eat akkoord over samengaan

Just Eat Takeaway.com grootste buiten China

Aandeelhouders van Just Eat krijgen nieuwe aandelen Takeaway voor hun stukken. Just Eat wordt hiermee op dit moment gewaardeerd op circa 5,1 miljard euro. Volgens planning krijgt het samengaan van de twee bedrijven nog voor het eind van het jaar zijn beslag.

De gecombineerde maaltijdbezorger die zo zal ontstaan is in omzet meer dan drie keer zo groot als Takeaway.com in zijn eentje is. Het bedrijf wordt met 7,3 miljard euro aan orderomzet ook groter dan bijvoorbeeld Uber Eats en Delivery Hero. Wereldwijd moet het alleen het Chinese Meituan voor laten gaan.

Brent Wissink Co-COO bij combinatie

De deal gaat gepaard met een herschikking aan de top van de bedrijven. Takeaway-oprichter Jitse Groen blijft CEO, maar Takeaway-CFO Brent Wissink krijgt een nieuwe rol. Hij wordt Co-COO, naast huidig COO Jörg Gerbig. De CFO-rol zal worden ingevuld door de Brit Paul Harrison van Just Eat.

Gezien het carrièrepad van beide CFO’s is dat geen vreemde stap. Econometrist Wissink heeft een aanzienlijk bredere achtergrond. Hij was eerder CFO bij een startup en werkte daarvoor in venture capital.

CFO Paul Harrison pure finance-man

Registeraccountant Paul Harrison is meer een pure finance-man. Hij begon zijn loopbaan in de accounting bij Baker Tilly en werkte daarna bij PwC. Vervolgens werd hij group controller en CFO bij Sage Group waar hij zestien jaar werkte. In 2013 maakte hij de stap naar de techsector door CFO te worden bij softwarebedrijf WANdisco. In 2016 kreeg hij de CFO-rol bij Just Eat.

Harrison is de enige Just Eat bestuurder die na de fusie in de raad van bestuur komt. Voor andere uitvoerend bestuurders waaronder interim-CEO Peter Duffy is geen rol weggelegd.

Overname Just Eat door Takeaway.com

Deze verhoudingen in het nieuwe bestuur verraadden hoe de verhoudingen in deze deal echt liggen. De drie bestuursleden van Takeaway worden namelijk wel bestuurder bij het fusiebedrijf. Met drie van de vier posities hebben ze ook een duidelijke meerderheid in het nieuwe bestuur.

De transactie is nadrukkelijk neergezet als een fusie. Just Eat staat vooraan in de nieuwe naam en er wordt gesproken van ‘een combinatie’. Toch is wel duidelijk dat het feitelijk een overname is. Dat Wissink in plaats van CFO Co-COO wordt is in dat licht bekeken slechts een kleine concessie door Takeaway.com.

Lees ook: Brent Wissink (Takeaway.com): timing cruciaal bij emissie

Gerelateerde artikelen