“Technologie binnen finance functie nog te beperkt”

Besluitvorming op basis van data, voor veel CFO’s is dit een ideaal. Maar de technologie die dit mogelijk moet maken is nog te beperkt.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoek van CFO Research onder 157 CFO’s. 63 procent noemde de technologie die hun finance functie gebruikt inefficiënt, beperkt door silocultuur of onvoldoende gekoppeld aan besluitvorming. Slechts 14 procent noemde de gebruikte technologie geoptimaliseerd en daardoor toereikend om het besluitvormingsproces te ondersteunen.

Maar weinigen gaven aan dat de technologie die gebruikt wordt voldoet om strategische besluiten te kunnen nemen. 12 procent gaf aan dat de huidige techniek flexibel en agile genoeg is om wijzigingen in strategie en het businessmodel in de komende twee jaar te ondersteunen. 11 procent meldde dat de finance funtie binnen hun bedrijf technologie gebruikt om nieuwe businessinitiatieven te ondersteunen.
Gebrek aan ondersteuning op dit gebied kan leiden tot slechte beslissingen over het heden en een gemankeerde blik op de toekomst. In beide gevallen wordt de rol die de CFO kan spelen in groei en innovatie belemmerd.

Ondanks dat de staat van de technologie achterloopt, gelooft wel een meerderheid van de ondervraagde CFO’s dat goede technologie essentieel is voor de transformatie van de finance functie en zelfs breder. De transformatie die ingezet kan worden door technologie zou niet alleen finance, maar de gehele organisatie beter moeten maken.

Veel CFO’s denken ook dat hun toekomstige rol sterk verbonden is met de adoptie van nieuwe technologie. Ongeveer de helft van de onderzochte CFO’s denkt dat de functie hierdoor sterk zal veranderen. 

[Bron: CFO.com]

Gerelateerde artikelen