Werkgevers verwachten meer problemen bij vinden personeel

Onderzoek UWV voorziet spanning in bouw en industrie.

Het vinden van nieuwe medewerkers wordt de komende tijd nog moeilijker, denkt een ruime meerderheid van de werkgevers. Ook nu zeggen ze al dat het voor de meeste vacatures moeilijk is om iemand te vinden, meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van onderzoek onder ruim 3000 werkgevers.
Een jaar eerder lag het aandeel moeilijk vervulbare vacatures nog veel lager. Vooral in de bouw en industrie blijkt het opvullen van vacatures lastig. In de bouw was het de afgelopen twaalf maanden bij ruim driekwart van de vacatures moeilijk een geschikte kandidaat te vinden. In de industrie, informatie en communicatie en horeca waren dat er ook relatief veel, rond de 60 procent.

Werkgevers zoeken alternatieve oplossingen
Voor iets meer dan de helft van alle vacatures was het vorig jaar volgens het onderzoek moeilijk om iemand te vinden. Dat waren vooral technische en dienstverlenende beroepen. 61 procent van de werkgevers zei te verwachten dat het vinden van de juiste mensen de komende jaren moeilijker wordt. Volgens het UWV laten werkgevers vacatures langer openstaan of schakelen zij een uitzendbureau in.
"Het zou kunnen helpen als werkgevers naast het aanpassen van wervingsmethoden ook naar andere oplossingen kijken", zegt UWV-arbeidsmarktadviseur Erica Maurits bij de bekendmaking van de onderzoeksresultaten. Dan denkt zij aan het anders inrichten van een functie, het aanpassen van functie-eisen of aan het zelf opleiden van een nieuwe werknemer.

(ANP)

Gerelateerde artikelen