Verbreding rol CFO, dataveiligheid hoogste prioriteit

De rol van de CFO is veel breder dan vroeger. Daarvoor is data cruciaal. Dit heeft dan ook een hoge prioriteit voor CFO’s.

Door de voortschrijdende technologische ontwikkeling wordt de rol van de CFO steeds breder. Waar de focus vroeger lag op het goed managen van de financiën, wordt de CFO bij steeds meer processen betrokken. Het Amerikaanse adviesbureau FTI Consulting vroeg meer dan 150 CFO’s en financeleiders naar hun rol. Daaruit bleek dat 90 procent van de CFO’s tegenwoordig een sleutelrol heeft bij het ondersteunen van het operationele prestatiemanagement, de technologiestrategie en talentontwikkeling.

Finance ondersteunt business met analyses en realtime informatie

De drijvende kracht hieronder is de opmars van technologie en het toenemend gebruik van data door de hele organisatie heen. Zo ondersteunt volgens het rapport in 55 procent van de ondernemingen finance de business met analyses over de consument en markt. Ook geeft finance bij 45 procent van de bedrijven informatie over de concurrentie en bij nog eens 50 procent realtime informatie zodat tussentijds kan worden bijgestuurd.

Dataveiligheid hoge prioriteit voor CFO

Om die waarde voor anderen binnen de onderneming ook echt te kunnen leveren, is natuurlijk van belang dat de data-analyse en de dataveiligheid op orde zijn. Uit een ander onderzoek, in dit geval van het Amerikaanse adviesbureau Protiviti, blijkt dat dit ook de onderwerpen zijn die voor CFO’s de hoogste prioriteit hebben. Van achthonderd ondervraagde CFO’s en andere financeleiders noemt maar liefst 84 procent dataveiligheid en privacy als hoge prioriteit. Op de tweede plek komt de toepassing van data analytics.

“We zien dat financeleiders data-veiligheid en datamanagement willen optimaliseren zodat ze kunnen beantwoorden aan de snel veranderende verwachtingen van een groeiend leger van interne klanten. Ze realiseren zich dat het onvermogen om voortgang te maken met het beschermen en gebruiken van data kan leiden tot het niet halen van de verwachtingen op strategisch niveau”, concludeert het rapport.

Relatief weinig bedrijven nemen concrete stappen

Toch is er nog wel een mismatch met de concrete stappen die worden genomen als het gaat om aanpassing van de finance-organisatie en de begroting. Digitale veiligheid heeft de hoogste prioriteit, maar minder dan 40 procent van de bedrijven heeft organisatorische veranderingen doorgevoerd om de dataveiligheid te vergroten.

Een belangrijke stap die bedrijven kunnen nemen om de dataveiligheid te vergroten is om hun data en it-systemen naar de cloud te brengen. Data die in de cloud staat is beter beveiligd dan data die op eigen servers staat, mits natuurlijk goed geregeld is wie er wel en niet toegang toe heeft. Daarnaast lijken organisaties die in de cloud werken ook een groter risicobewustzijn te hebben, aldus het adviesbureau.

CFO heeft data omarmd

Getuige deze studies heeft de CFO data-analyse en dataveiligheid volledig omarmd, en pakt daarmee een steeds bredere rol. Toch is nog veel werk aan de winkel om alles uit de mogelijkheden van de technologie te halen.

Gerelateerde artikelen