CFO LeasePlan Nederland: Technologie is geen bedreiging

Per 1 mei is Freddy Dijkman Finance Director van LeasePlan Nederland. CFO.nl stelde hem enkele vragen over zijn nieuwe baan.

Waarom heb je gekozen voor deze functie bij LeasePlan Nederland?
“ LeasePlan Corporation is in 2016 overgenomen door private equity. Er is een grote transformatie ingang gezet om het gehele bedrijf future proof te maken. LeasePlan is van oudsher altijd een succesvolle leasemaatschappij geweest. Maar zoals bij alle industrieën, is ook deze onderhevig aan de komst van nieuwe technologie en veranderend klantgedrag. Er komen zelfrijdende auto’s aan, de wereld digitaliseert verder, millennials vinden bezit minder belangrijk, zij kiezen eerder voor delen. In deze branche is op het gebied van digitalisering nog niet zo veel gebeurd, in vergelijking met bijvoorbeeld de bancaire sector. Kortom, hier is enorm veel te doen en we staan aan de vooravond van  interessante ontwikkelingen. Een financiële functie binnen een bedrijf waar technologie belangrijk is, dat was wat ik zocht.
Deze organisatie kiest verder voor het nieuwe werken. Er zijn geen kantoren meer voor managers, we gaan over op agile werken, dat spreekt me zeer aan.”

Wat zijn er voor wijzigingen nodig om toekomstbestendig te worden?
“De cultuur van aansturing via command en control gaat veranderen. De leiding gaat meer een context geven, uitleggen waarom dingen moeten gebeuren in plaats van hoe. En laten zien waarom de uitvoering soms snel moet gebeuren.
De organisatie moet wel de capaciteit hebben om zo’n wijziging door te voeren. Mensen die net van de universiteit komen kun je niet, zoals bij een command en control-structuur, in een keer heel veel verantwoordelijkheid geven. Daarom is het geven van meer context dus belangrijk. Evenals het projectmatig en agile werken en de horizon dichterbij leggen. Plannen doen we niet meer voor jaren vooruit, we delen de tijd op in kleine periodes. We bepalen wat we de komende twee weken gaan doen en welke resultaten we willen neerzetten. Dit is de transformatie die de organisatie moet gaan maken. Maar de verandering begint bij het management.”

Wat is de rol van de CFO binnen dit soort transformaties?
“De nieuwe CFO moet niet meer alleen weten hoe de rem werkt, maar ook zorgen dat de organisatie versnelt en tijdig gas geeft. Daarvoor moet hij de business goed kennen, zich bewust zijn van de snelheid waarmee klantgedrag verandert en waarmee nieuwe technologie op het bedrijf afkomt. De CFO moet de business leren daar gas op te geven.
Ik haal vaak het voorbeeld aan van de Formule I-wagen. Driehonderd kilometer per uur rijden kan alleen als de rem goed werkt. Het compliance-gedeelte, dat is het remmen voor de bochten. Maar daarna moet het gas er in bocht alweer vol op. De laatste jaren is er veel gesproken over finance als sparring partner. Die rol gaat verder dan analyseren en adviseren vanaf de zijkant. De CFO is de spelverdeler, mede-aanvoerder en actief in het veld aanwezig.”

Wat maakt juist finance zo geschikt om binnen zo’n transformatie mede de leiding te nemen?
“Finance heeft een holistische kijk op alles wat er binnen de organisatie gebeurt. Als er snelheid gewenst is of er op het scherpst van de snede gehandeld wordt, is soms een compromis nodig. De organisatie moet keuzes maken, je kunt niet alles doen. Indien er een goed overzicht is, kun je ook de juiste keuze maken. Deels is het ook persoonlijk, als CFO moet je dit soort transformaties leuk vinden. Mijn persoonlijke drive is performance management. Ik probeer de lat in de organisatie steeds hoger te leggen en steeds weer te verbeteren.”

Waar komt je fascinatie voor nieuwe markten en nieuwe technologie vandaan?
“Ik krijg veel energie van veranderingen. Ik zie de uitdaging als er veel ontwikkelingen zijn. Met name met mijn achtergrond in de technologiesector volg ik alles, of het nu gaat om nieuwe ontwikkelingen rond de iPhone of om blockchain. Die laatste technologie heeft de leasesector nog niet bereikt, maar dat gaat zeker komen.
Niet iedereen kijkt er op die manier tegenaan. Mensen hebben de neiging te klagen over bankzaken, utilities en mobiele telefonie. Maar ga eens na wat de mobiel ons allemaal gebracht heeft: met iedereen op elk moment in contact staan en alles kunnen delen. Technologie is geen bedreiging, het verrijkt je leven. Ik denk eerder in mogelijkheden dan in risico’s.
Kijk bijvoorbeeld naar zelfrijdende auto’s en blockchain. Stel dat je op je smartphone je leasecontract kunt afsluiten door middel van blockchaintechnologie. Dit kan binnen een paar minuten gebeurd zijn. De auto staat een uur later voor je deur en identificeert je via de iPhone als nieuwe gebruiker. Technologie ontwikkelt zich altijd door. Als ik aan mijn kinderen uitleg hoe een oude telefoon eruit zag met een draaischijf en een hoorn die vast zit via een kabel, zeggen ze: ‘Dat is toch helemaal niet handig?‘ Dan vraag je je af hoe we dat ooit zo gebruikt kunnen hebben. De veranderingen die nieuwe technologie brengen, intrigeren me gewoon.”

 

 

Gerelateerde artikelen