CFO Studio: AI en Finance, met Gert-Jan Strik (CFO van ANP): “Je hebt als CFO bijna niet de luxe om AI weloverwogen in te zetten.”

Nu terug te kijken! AI is volgens ANP CFO Gert-Jan Strik een mooi instrument om strategische doelen te behalen. Maar wat zijn de spelregels?

Kijk de hele aflevering van CFO Studio terug via deze link

We nodigden Gert-Jan Strik, CFO van ANP, Martijn ten Kate, expert op het gebied van Business Finance Automation bij Billtrust, en Greyt Managing Partner Richard Veffer uit in de CFO Studio voor een eerlijk gesprek over AI in Finance: Waar staan we nu en waar gaan we naartoe?

Strategisch instrument voor het MKB
Artificial Intelligence is volgens ANP CFO Gert-Jan Strik een mooi instrument om je strategische doelen te behalen. Maar als MKB-bedrijf is het voor hem ook de vraag: “In welke processen ga ik AI inzetten? Alleen in Finance, of ook business breed? Dat is ook een resources vraag. Je financiële middelen, IT- en ontwikkelcapaciteit kan je maar één keer inzetten.”, aldus de CFO.

Ook ziet Strik dat AI steeds meer een paraplubegrip wordt en dat de ontwikkelingen razendsnel gaan. “Dus je moet als CFO ook goed bij blijven om te weten wat mogelijk is. Wat zijn de spelregels en hoe bouw je als organisatie een veilige AI-omgeving?”

“Het gaat ongelofelijk snel. Je hebt als CFO bijna niet de luxe om AI weloverwogen in te zetten”, die waarschuwing heeft Richard Veffer, Managing Director bij Greyt (provider van interim en tijdelijke CFO’s en hoger financieel management).

Gert Jan Strik reageert dat hij terughoudend wil zijn: “Weten wat er kan en dan de afweging maken wat er kan waar je het niet in moet zetten”, aldus de CFO van het ANP. Hij pleit er op dat beschikbare middelen die al wel bewezen zijn, in te zetten voor de business. Zo selecteert een AI systeem uit ons archief van miljoenen persfoto’s de juiste foto’s zonder een tag. “Dat is op dit moment veel relevanter dan de AI voor mijn financiële afdeling”, aldus Strik.

Samenwerken met betrouwbare AI-partners
Verder moeten bedrijven die AI gebruiken op de finance-afdelingen alleen partnerschappen aangaan met bedrijven die zich aan de regels houden, met name op het vlak van privacy. Volgens Strik is dat vaak ook een voorwaarde om de weerstand van de financieel medewerkers weg te nemen. Een andere angst is, volgens Ten Kate, dat de mens vervangen zal worden door AI; “Maar dat gaat absoluut niet gebeuren”.

Toch zullen CFO’s al snel beren op de weg zien ‘dat is een cultuurding’, zo meent Veffer, maar veel van finance is volgens goed te vervangen door AI: “Vroeger was het automatiseren, nu is het digitaliseren en AI gaat daarin een versnelling brengen Ik had vroeger veel meer mensen aan de factuurkant zitten”. Wel merkt hij op dat het aan de businesskant nog een tijd gaat duren voordat AI echt impact gaat maken.

De aflevering van CFO Studio geeft handvatten voor de toekomst: aan het einde geven de heren praktische tips over hoe CFO’s met AI aan de slag kunnen.

Kijk de hele aflevering van CFO Studio terug via deze link

 

AI helpt bedrijven hun order-to-cash-cyclus te verkorten en debiteurensaldo te verminderen door automatisering van processen zoals klantverificatie en incasso-oplossingen. Hierdoor kunnen bedrijven kosten besparen en de klanttevredenheid verhogen. Toch staan veel CFO’s nog aan het begin van hun AI-reis.

Gerelateerde artikelen