Euronext matigt eisen voor controleverklaring beursfonds

Uittocht van kleine beursfondsen van de Amsterdamse beurs voorkomen.

Beursfondsen met een notering op Euronext Amsterdam hoeven niet langer een gecontroleerde jaarrekening te publiceren om delisting te voorkomen. Een getekende opdrachtbrief voor de controle van de jaarrekening over het boekjaar 2024 is nu voldoende. 

Ook krijgen beursfondsen extra tijd om aan de versoepelde eisen te voldoen. De nieuwe deadline voor het publiceren van de vereiste documentatie is verschoven van november naar 15 januari 2024, waarmee de korte termijn deadline van begin november 2023 is komen te vervallen.

Deze versoepeling is het gevolg van overleg tussen de belangenorganisatie van beursfondsen Vereniging MidkapNL en het beursplatform Euronext. Vereniging MidkapNL heeft aangegeven dat het tekort aan OOB-kantoren structureel is en dat beursfondsen daar geen invloed op hebben. Het aantal OOB-kantoren is geslonken van negen naar zes (de Big Four, BDO en Mazars).

Euronext is erop gewezen geen rekening te houden met de belangen van de gedupeerde beursfondsen. Een aantal smallcaps slaagt er door de OOB-krapte niet in om tijdig een controleverklaring te verkrijgen via een OOB-kantoor. Wel hebben beursfondsen enorme inspanningen geleverd om een OOB-accountant te contracteren. 

De belangenvereniging heeft verder gewezen op wetgeving in de pijplijn die voorziet in de aanwijsplicht van een accountant. Ook is er een Portugees OOB-kantoor in Nederland neergestreken dat de geplaagde beursfondsen de helpende hand wil reiken. 

De versoepeling voorkomt een enorme uittocht van kleinere bedrijven van Euronext Amsterdam. Voor beursfondsen dreigde het strafbankje van de beurs als ze geen OOB-accountant weten te vinden. Na twee jaar kan Euronext Amsterdam een delisting proces starten. Voor sommige beursfondsen zou de delisting al begin november 2023 aan de orde kunnen zijn.

De betrokken ondernemingen hebben nu ongeveer drie maanden de tijd om een getekende opdrachtbrief van een OOB-kantoor te overleggen. De Vereniging MidkapNL had die periode liever langer gezien. Maar voor de korte termijn is een delisting afgewend.

Lees ook: Accountants sidderen voor Portugese oob-concurrent
 

Gerelateerde artikelen