Cyberaanval op olieterminals in Nederland, België en Duitsland

Tankers kunnen niet laden en lossen. Situatie Duitsland: "serieus, maar niet ernstig". 

In Nederland lijkt het te gaan om een aanval bij het bedrijf Evos, dat terminals heeft in Amsterdam, Rotterdam en Terneuzen. De onderneming meldt dat er alleen in die laatste plaats een "IT-verstoring" is waarvan de oorzaak nog niet duidelijk is. Wel zorgt die verstoring voor vertragingen, maar meer informatie geeft het bedrijf niet.
In België zouden het bedrijf Sea-Invest en dochter Sea-Tank de voornaamste slachtoffers zijn. De activiteiten van die bedrijven in Anstwerpen en Gent kwamen wereldwijd bijna stil te liggen. Behalve olie- en gasterminals was onder meer ook een fruitterminal in Antwerpen getroffen, volgens Belgische media.

Tankstations kunnen niet allemaal worden bevoorraad
In Duitsland is het al sinds dit weekeinde mis bij olieterminal Oiltanking, waar volgens Duitse media sprake is van gijzelsoftware. Het bedrijf kan daardoor geen schepen laden of lossen, maar ook geen tankstations bevoorraden, waar 233 tankstations in Noord-Duitsland last van hebben. Daar zijn ook stations van Shell bij. Een deel van die tankstations kan ook de prijzen niet aanpassen en kaartbetalingen aannemen.

Justitie en Europol kijken naar aard cyberaanval
Zowel in Duitsland als België heeft justitie aangekondigd naar de cyberaanvallen te kijken. In Nederland is daar nog geen sprake van. De Europese politie-organisatie Europol heeft aan Duitsland hulp aangeboden en geeft aan dat als andere landen zich bij dat onderzoek aansluiten die ook op ondersteuning kunnen rekenen. Inhoudelijk doet Europol geen uitspraken over het onderzoek

Handelaar Riverlake stelt dat terminals geen controle meer hebben over hun systemen en geen schepen kunnen afhandelen die willen laden of lossen. Bij de aanval bij het Duitse Oiltanking en Mabanaft wordt gebruik gemaakt van gijzelsoftware met de naam Black Cat, melden Duitse media. Volgens het hoofd van de Duitse tegenhanger van het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum is het incident bij de Duitse terminals "serieus, maar niet ernstig". 

(ANP)

Gerelateerde artikelen