Japan pleit voor wereldwijd systeem aanleg gasvoorraden

Japanse regering doet voorstel bij Internationaal Energie Agentschap.

De Japanse regering wil een voorstel doen bij het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voor een wereldwijd systeem voor de aanleg van gasvoorraden. Dat zeggen ingewijden bij de Japanse overheid tegen persbureau Bloomberg. De landen van het IEA hebben al strategische voorraden aan olie. Daar zou een vergelijkbaar systeem voor aardgas bij moeten komen, aldus Tokio.

Vorig jaar zorgde de oorlog in Oekraïne voor grote onrust op de gasmarkt omdat de leveringen uit Rusland aan Europa sterk waren afgenomen. Daardoor schoot de gasprijs omhoog en waren er zelfs zorgen over tekorten in de winter. Europa is vervolgens veel meer gas uit de rest van de wereld gaan importeren. De landen van de Europese Unie hebben doelstellingen voor de opslag van gas. De strategische olievoorraden worden bijvoorbeeld aangesproken om zeer sterk stijgende brandstofprijzen tegen te gaan, of bij natuurrampen waardoor de olieproductie wordt geraakt.

Japan denkt dat die strategische gasvoorraden kunnen helpen bij het voorkomen van tekorten en het stabiliseren van prijzen. Bij het LNG Producer-Consumer Conference in Tokio die aanstaande dinsdag wordt gehouden, georganiseerd door het Japanse ministerie van Handel in samenwerking met het IEA, zal de regering het voorstel indienen. Het plan van de Japanse regering zou dan in februari op de agenda moeten worden gezet voor een ministerieel overleg bij het IEA.

(ANP)

Gerelateerde artikelen