Kind van alfawolf is geen goede opvolger

Voor duidelijke statements over opvolging en leiderschap konden de bezoekers van de FM-Dag 2018 naar Arvid Buit, executive coach. “Het leiden van een familiebedrijf is geen passie, zoals de oprichter altijd zegt, maar een obsessie! Hij is een alfawolf.”

Bekijk hier de foto's van FM Dag 2018

Buit zegt dat goede leiders worden gekweekt door ouders die hem of haar als kind afwezen, in welke vorm dan ook. Of hun kind hebben gekwetst: “Als je die afwijzing als kind niet hebt gehad van je alfawolf, wordt je geen goede leider. Leiders scoren allemaal hoog op de schaal van narcisme, en dat is maar goed ook.”
Onderzoek wijst volgens hem uit dat dominante ouders (competent, maar weinig sensitief) kinderen opvoeden die behulpzaam zijn en plichtsbesef hebben. Niet de beste kwaliteiten voor het leiden van een familiebedrijf in moeilijke omstandigheden en met ambitieuze plannen, vindt Buit. Zo iemand kan wel manager worden: “Maar meer om op de winkel te passen, op een lager niveau.” Kinderen van een alfawolf (meestal een man, in een kwart van de gevallen vrouw) zijn per definitie ongeschikt om een bedrijf te leiden.” 

Heks of slappe zak

Een kind van de alfawolf, die bestuurder in de ogen van Buit, zal tegenkrachten ontwikkelen binnen het bedrijf. Ze zijn de sterke leider kwijt, die voor groei zorgde, verandering en het familiebedrijf door een crisis wist te loodsen: “Maar die bestuurder luistert! Hij is wederkerig. Als het de dochter van de vorige leider is zullen werknemers haar een heks noemen. Is het de zoon van de oud-directeur dan is hij in de ogen van het personeel een slappe zak.”

Soms kan het wel: een alfawolf die zijn zoon of dochter nieuwe – sensitieve – directeur maakt. Maar je moet kijken naar wat nodig is. Een bedrijf is na een reeks overnames, een reorganisatie of een crisis misschien toe aan een bestuurder die wil consolideren. Buit: “Dan moet je daar juist géén alfawolf neerzetten, alleen omdat hij toevallig jouw zoon of dochter is en aan de beurt is. Want die alfawolf gaat je bedrijf slopen.”

"Ik voel niets meer"

Buit is overtuigd van zijn aanpak. Hij begeleidt veel leiders. “Mijn rol is om succesvolle leiders gelukkig te laten zijn. Want ik hoor zo vaak dat ze na een lange en moeilijke dag thuiskomen. Ze zien hun kinderen weer, ze zien hun vrouw. Maar zeggen tegen mij: ik voel er niets meer bij.” Zijn tip om een goede leider te kweken: “Verwaarloos je kinderen liefdevol”. Zijn tip om de fijnste kinderen op te voeden: “Accepteer ze onvoorwaardelijk.” 
 

Gerelateerde artikelen