Risicobereidheid CFO’s op een historisch dieptepunt

CFO's worden voorzichtiger in het nemen van risico's. Slechts 24 procent van de Europese CFO’s en 22 procent van de Nederlandse CFO’s zegt dat nu een goed moment is om risico’s te nemen op hun balans.

Bedrijfsinvesteringen en aantrekken personeel
Bijna 40 procent van de ondervraagde Europese CFO’s verwacht een toename van de kapitaaluitgaven in de komende 12 maanden. Wel zijn grote verschillen te zien tussen landen uit het eurogebied en niet-eurolanden: respectievelijk 51 en 23 procent zegt te willen investeren. Verder geeft 35 procent van de CFO’s in heel Europa aan het aantal werknemers te willen verhogen. De vooruitzichten zijn veel positiever voor CFO's in het eurogebied dan buiten het eurogebied, waar het nettosaldo op dit moment op hetzelfde niveau ligt als een jaar geleden (30%).

Geopolitieke risico's komen terug als grootste zorg
Bezorgdheid over geopolitieke risico's heeft het tekort aan geschoolde arbeidskrachten ingehaald. CFO's in de helft van de ondervraagde landen beoordeelden dit als het grootste risico, tegen een kwart van de ondervraagden zes maanden geleden.

Frank Geelen, partner en lead CFO-programma bij Deloitte: "Geopolitieke onzekerheden hebben het vertrouwen van de Europese CFO benadeeld en de risicobereidheid in heel Europa verlaagd. Toch hebben CFO's de expansie niet de rug toegekeerd en blijven ze ondanks een dip behoorlijk positief over het aantrekken van nieuw talent en het doen van bedrijfsinvesteringen."

 

Gerelateerde artikelen