Splitsing CFO-functie Triodos afgerond met benoeming Haag

Bij Triodos is de CFO-functie gesplitst. Risicomanagement ligt voortaan grotendeels bij de CRO. Nieuwe CFO Haag moet zich focussen op de financiële strategie.

Triodos maakte de nominatie van Andre Haag onlangs bekend. Als de aandeelhouders in december akkoord gaan wordt hij de opvolger van Pierre Aeby die in 2018 al had laten weten dat hij na meer dan anderhalf decennium dit voorjaar zou stoppen.

Nieuwe rolverdeling bestuur Triodos

Het vertrek van Aeby was voor Triodos aanleiding om de verantwoordelijkheden in de raad van bestuur opnieuw te verdelen. Daarbij waren verschillende zaken van belang. Allereerst de sterke groei die de bank, die zich richt op duurzaamheid, de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Vanaf 2014 groeide het aantal bankrekeningen van consumenten bijvoorbeeld van 628.000 naar 839.000. Het aantal zakelijke rekeningen verdubbelde zelfs bijna naar circa 69.000.

Daarnaast heeft de bank, net als iedere bank, te maken met de toenemende eisen vanuit toezichthouders. Het gaat dan in het bijzonder om het voorkomen van witwassen. Dit zei de raad van commissarissen erover in het jaarverslag: “Triodos Bank opereert in een omgeving met toenemende eisen van de maatschappij om een poortwachtersrol in het financiële systeem te vervullen. De focus op risicobeheer en compliance is al heel intens en de verwachting is dat die nog intenser zal worden. Dit vraagt een strategisch antwoord in de samenstelling van de raad van bestuur.”

Carla van der Weerdt CRO Triodos

Dat strategische antwoord is de benoeming van een aparte CRO die verantwoordelijk is voor risicomanagement. Deze werd dit voorjaar al gevonden in de persoon van Carla van der Weerdt. Met de benoeming van Haag is de raad van bestuur in zijn nieuwe samenstelling dan compleet. De van oorsprong Duitse Haag brengt ruime bankervaring mee. Hij werkte sinds 2011 bij Deutsche Bank in verschillende managementrollen. Zijn laatste functie was CFO van Deutsche Bank Holdings Luxembourg.

CFO-rol gericht op financiële strategie

Door deze herschikking zal Haag bij Triodos meer dan zijn voorganger ruimte krijgen om zich te richten op de puur financiële kanten van de CFO-rol. De RvC noemt onder meer datamanagement en de rapportages, zowel intern als extern, als belangrijke aandachtsgebieden. Daarnaast wordt ‘capital planning’ een belangrijk element van de rol van Haag. Daarvan is uiteindelijk het doel dat de bank in alle omstandigheden aan de kapitaaleisen kan blijven voldoen.

Dat is dan wel weer een belangrijk stuk van het risicobeheer van een bank en blijft bij Triodos dus onder de CFO vallen. Hoewel het de laatste jaren veel gaat over witwassen en compliance, is de kern uiteindelijk dat een bank kapitaalkrachtig genoeg is om een recessie te weerstaan. De CFO-rol bij Triodos is dan wel opgesplitst, maar zeker niet uitgekleed.

Gerelateerde artikelen