Transportbranche heeft grote zorgen over Duitse grenscontroles

TNL: "Elk uur wachttijd kost honderd euro per chauffeur".

Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich “grote zorgen” over de aankondiging dat Duitsland vanaf maandag 16 september paspoortcontroles wil invoeren aan alle Duitse buitengrenzen, inclusief Nederland. “Tijdens de coronaperiode en het EK voetbal in Duitsland hebben we kunnen zien welke verregaande problemen grenscontroles kunnen veroorzaken. Chauffeurs moesten soms onmenselijk lang wachten. Daarnaast kost elk uur wachttijd honderd euro per chauffeur”, reageert de brancheorganisatie.

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.


 

TLN vreest voor grote economische en sociale schade, waardoor producten niet op tijd aankomen, handelsstromen in de war geschopt worden en de planning van transportbedrijven ernstig verstoord raakt. “Duitsland is de grootste economie van de EU, en ondermijnt hierdoor het Schengenakkoord en het vrij verkeer van goederen. Dit heeft zware gevolgen op een beroepsgroep die hier niets mee te maken heeft”, aldus de organisatie.

Volgens TLN is de vraag nu hoe streng de controles uiteindelijk in de praktijk gemaakt zullen worden. “Hoe vaak en waar wordt er precies gecontroleerd? Als er echt zes maanden lang intensief wordt gecontroleerd, pleit TLN voor een Europese aanpak om vrije doorgang bij controles voor beroepschauffeurs te waarborgen.”

Gerelateerde artikelen