Wat moeten we met de Verenigde Staten?

‘Levert het geld op?’ Dat is volgens Amerika-correspondent Michiel Vos het levensmotto van Amerikanen.

Bekijk hier de foto's van FM Dag 2018

Toen de jurist en journalist ruim tien jaar geleden in de Verenigde Staten ging wonen en tijdens een diner een Amerikaan vertelde over zijn plannen om een intellectuele debattenreeks op te zetten, hoorde die man Michiel Vos steeds ongeduldiger aan. Toen hij zijn verhaal had gedaan, vroeg hij fronsend: “Is that a moneymaker?”
“Dat is Amerika”, leerde Vos snel. “Ze zien Europa als Old Europe: één groot vakantieland. Europa is pasta, een brabbelende Franse ober, Anne Frank en een paar ruïnes. Uren filosoferen over een idee, zoals Fransen dat kunnen, doen ze niet. Intellectuele waarde speelt voor Amerikanen geen rol. Als iets geen geld oplevert, is het geen goed idee: ‘The market is everything’.”

Populariteit Donald Trump

Dat is volgens Vos een belangrijke reden voor de populariteit van president Donald Trump. “De beurs gaat prima, de economie draait erg goed, onder meer vanwege belastingverlagingen en deregulering – iets waar veel Amerikanen van houden. De werkloosheid is extreem laag. Dus allemaal economie. Amerikanen zijn dol op de economie en cijfers over de economie.”
Die houding dat VS het beste land ter wereld is, zit er diep in. Je belt dus met +1 en niet zoals in Nederland naar +31. Vos: “Dat past bij Amerikanen: nummer één.” De traditioneel gastvrije houding tegenover buitenlanders komt voor een groot deel ook voort uit de overtuiging dat het volgens hen logisch is dat mensen naar de VS komen, want dat is toch het beste land ter wereld? “Je leven begint hier”, zo denken ze daar. ‘Welkom vanuit de middeleeuwen naar de moderne echte wereld!’

Verkopen met amusement

Hoeveel er is veranderd in twee jaar, realiseerde hij zich toen hij onlangs oud-president Barack Obama zag spreken op een bijeenkomst: “Hij kwam langzaam op gang, was saai en genuanceerd. Hij had het over de VS als community. Maar Trump – wat je ook van hem vindt – is een echte leider. Obama was dat niet. En Trump verkoopt zijn beleid met amusement. Goed voor de kijkcijfers. Goed voor de winst van de media. Ja, daar houden Amerikanen van."

Gerelateerde artikelen