Zorgen over de kwaliteit van interne controle

Gebrek aan goed geschoold personeel en technische kennis.

De kwaliteit van interne controles binnen organisaties staat onder druk. De aanhoudende gevolgen van de pandemie, het turbulente economische klimaat, nieuwe regelgeving en technologische ontwikkelingen leveren grote knelpunten opleveren voor de interne controleactiviteiten organisaties, ook in Nederland.

Dat blijkt uit het nieuwe rapport van IMA (Institute of Management Accountants), ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) en de Internal Audit Foundation (IIA, Institute of Internal Auditors. De drie beroepsorganisaties ondervroegen circa 2000 van hun wereldwijde leden om inzicht te vergaren in de toekomst van interne controle. 

Ruim vier van de tien respondenten noemen het gebrek aan goed opgeleid personeel als het belangrijkste struikelblok voor het implementeren van interne controle. Iets minder ondervraagden (38%) ziet een gebrek aan technische kennis als een belangrijk obstakel voor het actualiseren van interne controleprocessen. 

De onderzoekers adviseren om de impact te erkennen van technologische ontwikkeling en dataverzameling op interne controle. Zoek kansen om technologie te omarmen door automatisering en voortdurende monitoring. Neem niet-financiële elementen op in interne controle, accepteer dat daarvoor nieuwe vaardigheden ontwikkeld moeten worden. En ontwikkel technische en sociale vaardigheden om interne controle te implementeren in veranderende organisaties.

Gerelateerde artikelen