Bedrijfsleven Nederland slecht voorbereid op Europese gascrisis

Grote industriële bedrijven kunnen lastig afschakelen.

Als het conflict in Oekraïne escaleert en de gastoevoer naar Europa stokt, is het voor grote industriële bedrijven nauwelijks mogelijk op korte termijn minder gas te gebruiken. Bovendien ontbreekt de juridische grondslag op basis waarvan de overheid dit kan eisen van bedrijven, blijkt uit gesprekken die het FD voerde met energie-experts en bedrijven. Nederland is jaren te laat met een noodplan voor wanneer het land op gasrantsoen moet, beweren zij.

Minister voor Klimaat Rob Jetten (D66), kondigde eind vorige maand aan in gesprek te gaan met zestig bedrijven over hoe zij kunnen worden afgeschakeld van het aardgas, wanneer een oorlog in Oekraïne uitmondt in een Europese gascrisis. Ongeveer 40 procent van het gas dat wordt gebruikt in Europa komt uit Rusland. De angst bestaat dat de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan richting de Europese Unie dichtdraait in reactie op onvermijdelijke sancties vanuit de EU en de Verenigde Staten bij een inval in Oekraïne.

In Nederland kunnen veel van de zestig grootverbruikers helemaal niet makkelijk hun gasverbruik verminderen, blijkt uit een rondgang van het FD.

(ANP)

Gerelateerde artikelen