CFO Booking.com: Succesvol door cultuur

Hoe zorg je dat toenemende control niet ten koste gaat van ondernemerschap bij snelle groei? Olivier Bisserier, CFO van Booking.com: “Beoordeel regelmatig de effectiviteit van je control.”

Wat is de belangrijkste reden dat Booking.com succesvol is?

“Ik geloof dat onze cultuur de belangrijkste reden voor het succes is over de afgelopen jaren. We zijn gegroeid van één werknemer naar 15.000 wereldwijd, maar onze cultuur is altijd gebleven zoals tijdens de eerste dagen in 1996. Bij Booking.com geloven we in de kracht van nieuwsgierigheid, experimenteren en continu leren. We hechten meer belang aan het gezamenlijk bereiken van onze doelen dan onze individuele ambities. Onze mensen zijn nederig, open en vriendelijk en we weten dat onze diversiteit onze kracht is. We omarmen de mogelijkheden voor verbetering en begrijpen dat succes begint bij verantwoordelijkheid en eigenaarschap. We floreren door verandering. Bovendien blijken we er goed in te zijn mensen aan te trekken die bij deze cultuur passen.”

Hoe behoud je controle in een groeiend bedrijf en wat is de potentiële impact op ondernemerschap?

“Er zijn geen nadelige gevolgen voor het ondernemerschap als je controlemiddelen goed ontworpen zijn. Ze moeten de business toestaan de risico’s te nemen waarvan je besloten hebt dat je die wilt nemen. Zorg ervoor dat control business nooit in de weg zit. Bij voorkeur doe je dit door iedere medewerker de macht te geven om beslissingen te nemen en daarbij solide principes en regels mee te geven over hoe te werken. Beoordeel ook regelmatig de effectiviteit van je control en doe dit rigoureus.”

Wat is de manier om ondernemerschap in een groeiend bedrijf te behouden?

“Creëer een ondernemende cultuur en werk er keihard aan om die levend te houden. Bij Booking.com wordt die cultuur aangewakkerd door onze test-and-learn-environment. We stellen alle mensen in onze organisatie in staat om hun ideeën te ontwikkelen en uit te voeren. Falen is oké, zolang we er maar van leren door middel van data en deze lessen toepassen op toekomstige initiatieven. Op deze manier stimuleer je ondernemerschap.”

Wat vind je het meest interessant aan ondernemend zijn?

“Het hebben van een enorme vrijheid gecombineerd met een grote verantwoordelijkheid.”

Welke skills hebben executives van ondernemende bedrijven nodig?

“Ze moeten onophoudelijk bezig zijn met het aannemen en ontwikkelen van werknemers. Het is nooit af, hun inspanningen moeten altijd door gaan. Bij Booking.com zoeken we specifiek naar mensen die vooruit kijken en dingen gedaan krijgen.”

Het thema van CFO Day 2017 is Embrace Entrepreneurship. In aanloop naar deze dag spreekt CFO.nl ondernemers en CFO’s over ondernemerschap in groeiende organisaties. Lees hier meer over het programma van CFO Day 2017

Gerelateerde artikelen