EU-landen verdienen meer aan export sinds half 2023

handel
Handelsoverschot volgt op periode van handelstekort vanaf eind 2021.

De handelsbalans van de Europese Unie toont voor het vierde kwartaal op rij een overschot, wat wil zeggen dat de EU-landen meer inkomsten halen uit producten die ze exporteren dan ze uitgeven aan te importeren producten. Dat blijkt uit een analyse van Eurostat, het Europese bureau voor statistiek.

Het handelsoverschot volgt op een relatief lange periode van handelstekort die liep van oktober 2021 tot en met 30 juni 2023. Het handelsoverschot nadien komt vooral omdat de EU-landen minder hoeven uit te geven aan energie omdat de energieprijzen zijn gedaald.

Voor het tweede kwartaal van 2024 becijferde Eurostat nu onder meer een overschot voor de export van machines en auto’s (56,9 miljard euro) en van chemicaliën (59,3 miljard euro). Ook de uitvoer van levensmiddelen is, met een handelsoverschot van 13,9 miljard euro, een belangrijke bron van inkomsten voor de EU. Eurostat stelt wel vast dat de EU-handelsbalans in het tweede kwartaal van 2024 is gezakt tot 40,4 miljard euro, in vergelijking met 55,3 miljard euro in het eerste kwartaal.

Eurostat maakte de berekeningen voor de 27 EU-landen samen. Het EU-instituut doet geen uitspraken of een dergelijk handelsoverschot of handelstekort economisch gunstig is of niet.

Gerelateerde artikelen