Experts verwachten nog chiptekorten in autosector tot 2024

De tekorten aan computerchips voor auto's blijven waarschijnlijk tot zeker 2024 voortduren. Dat zegt consultantsbureau Alix Partners in een nieuw onderzoek. 

Vanwege de sterke toename van het aantal elektrische auto's gaan de huidige plannen voor het uitbouwen van de capaciteit waarschijnlijk niet ver genoeg. Een elektrische auto bevat tien keer zoveel chips als een auto met een verbrandingsmotor.

Alix Partners denkt dat de prijzen van auto's door de chiptekorten tot 2024 verhoogd blijven. Niet alleen die elektronische onderdelen zijn namelijk duurder geworden, maar ook andere materialen als staal en de metalen die nodig zijn voor het maken van batterijen voor elektrische auto's. Sinds 2020 zijn de materialen voor het maken van een auto zo verdubbeld en voor het maken van een elektrische auto zelfs verdrievoudigd, aldus het rapport.

Aan de hoge prijzen die voor auto's gevraagd worden komt ook een einde en Alix Partners voorspelt dat dit uiterlijk in 2024 zo is. Dan gaan autobedrijven weer kortingen geven. De vraag naar auto's zal door de hoge inflatie namelijk ook afnemen en consumenten moeten dan weer verleid worden tot een grote aankoop.

Gerelateerde artikelen