Generatieve AI en de CFO: een leidraad

Recent onderzoek van Billtrust: 65% van de CFO’s heeft AI al geïntegreerd in de financiële operatie.

De financiële sector staat met de doorbraak van AI aan de vooravond van een grote transformatie. Uit een recent onderzoek van Billtrust blijkt dat 65% van de CFO’s AI al in meer of mindere mate heeft geïntegreerd in de financiële operatie. Door de snelle ontwikkelingen van AI, is het voor financials essentieel om de technologie grondig te begrijpen.

Generatieve AI: snelle adoptie, beperkt begrip
Meer dan de helft van de executives uit het onderzoek geeft aan geen grondig begrip te hebben van generatieve AI. Bovendien gelooft een derde dat de volledige implementatie van generatieve AI een uitdaging is die waarschijnlijk aan hun opvolgers wordt overgelaten.

Het Billtrust onderzoek laat zien hoe groot de noodzaak is van educatieve programma’s om de kenniskloof te dichten. Financials moeten worden uitgerust met geavanceerde tools, maar ook snappen wat de effectieve toepassing in financiële procedures.

AI is in 2024 een essentiële technologie geworden in de financiële sector, maar veel CFO’s staan nog aan het begin van hun AI-reis. Download nu dit whitepaper om essentiële kennis op te doen over AI, praktische toepassingen te ontdekken en een stappenplan te krijgen om jouw AI-implementatie te versnellen en te optimaliseren.

Strategische waarde ontgrendelen: verder kijken dan efficiëntie
In welke financiële operaties wordt generatieve AI zoal toegepast? 75% van de respondenten geeft aan dat AI is geïntegreerd in financiële transactieverwerking. Het doel: het verder versnellen van betalingen.

Daarnaast maakt 65% gebruik van voorspellende analyses door generatieve AI om financiële risico’s in kaart te brengen en ze te mitigeren, iets dat steeds urgenter wordt naarmate het risicolandschap complexer wordt. Bovendien past 59%  generatieve AI toe op financiële rapportage en analyse. Dit vergroot de transparantie in processen en maakt een nauwkeurigere beoordeling van de financiële gezondheid mogelijk, wat de strategische besluitvorming ondersteunt.

Ten slotte wordt de technologie door 44% van de respondenten ingezet om accounts receivable en incasso’s te verbeteren. AI om kosten- en aftrekbeheer te verfijnen wordt genoemd door 39% van de financials.

Door deze domeinen te automatiseren, verhoogt generatieve AI niet alleen de cashflow, het  identificeert kansen voor kostenreductie en bevordert het een efficiëntere en gestroomlijnde financiële operatie.

AI is in 2024 een essentiële technologie geworden in de financiële sector, maar veel CFO’s staan nog aan het begin van hun AI-reis. Download nu dit whitepaper om essentiële kennis op te doen over AI, praktische toepassingen te ontdekken en een stappenplan te krijgen om jouw AI-implementatie te versnellen en te optimaliseren.

 

Een duidelijke route voor AI-integratie uitstippelen

De rol van generatieve AI in het hervormen van de financiële functie zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dit brengt een uniek scala aan uitdagingen met zich mee. De belangrijkste hiervan zijn: het handhaven van data privacy en -beveiliging, het waarborgen van een soepele integratie van AI met de huidige systemen, en het dichten van de kenniskloof bij finance teams.

Daarom is een gedetailleerde planning cruciaal voor de soepele integratie van AI-oplossingen in bestaande financiële infrastructuren, waarbij de integriteit van gevestigde processen behouden blijft. Het bevorderen van een innovatieve cultuur binnen financiële teams, waarin flexibel en inventief denken centraal staan, zal essentieel worden om het uitgebreide potentieel van generatieve AI te benutten.

Wil je meer lezen over de uitkomsten van het onderzoek, download dan het whitepaper: Maak gebruik van AI voor soepel debiteurenbeheer – CFO

Gerelateerde artikelen