Hogere omzet winkeliers ondanks lagere verkopen

Verkoopvolume 2,1% lager, maar 3,1% omzetstijging.

Winkeliers hebben in september opnieuw een hogere omzet behaald, terwijl ze minder goederen verkochten. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gehele detailhandel haalde 3,1 procent meer omzet dan een jaar eerder. Dat komt vooral door de hogere prijzen. Het volume, ofwel de hoeveelheid spullen of voedingsmiddelen die winkeliers verkochten, daalde met 3,3 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Lees ook: Financiële stress in de detailhandel (cfo.nl)

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in september 7,3 procent meer omzet behaald dan in september 2022. Het verkoopvolume was 2,1 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 7,7 procent hoger, de omzet van de speciaalzaken was 4,5 procent hoger.

De omzet van de non-foodwinkels kromp vorige maand met 2,4 procent. Het volume was 6,4 procent lager dan een jaar eerder. De drogisterijen en de winkels in recreatie-artikelen hebben meer omgezet. De winkels in consumentenelektronica, meubels en woninginrichting, doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren zagen de omzet dalen. Ook kledingwinkels en schoenenwinkels hebben minder omgezet.

Lees ook: Hogere prijzen opnieuw motor achter groei Unilever (cfo.nl)

Online

Online nam de omzet met bijna 1 procent af. Webwinkels hebben 4,7 procent meer omgezet. De online-omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, was echter 8,1 procent lager.

(ANP)

Gerelateerde artikelen