Van Dijkhuizen stopt bij ABN: toch meer CFO dan CEO

Bestuursvoorzitter ABN Amro treedt in 2020 terug. Met twaalf jaar CFO-ervaring en drie als CEO blijkt dat Kees van Dijkhuizen toch vooral een CFO is.

ABN Amro maakte onlangs bekend dat Kees van Dijkhuizen volgend jaar alweer stopt als CEO. Alweer, want Van Dijkhuizen is nog geen twee-en-een-half jaar in functie. Hij blijft tot april aan en zal dan het stokje overdragen aan een nog te vinden opvolger.

Van Dijkhuizen geen tussenpaus ABN Amro

Met ruim drie jaar is Van Dijkhuizen zeker geen tussenpaus gebleken, maar het is wel een relatief korte periode in de hoogste functie. Bij de drie grootbanken (ING, Rabobank en ABN Amro) diende alleen Hans Smits deze eeuw een kortere tijd als CEO. Smits was van 1999 tot 2002 bestuursvoorzitter van de Rabobank.

Lees ook: CFO Profiel: Kees van Dijkhuizen

Aanzienlijke staat van dienst Van Dijkhuizen

Ondanks de korte duur van zijn bewind als CEO, kan Van Dijkhuizen terugkijken op een aanzienlijke staat van dienst bij ABN Amro en in de financiële sector. Van 2005 tot 2013 was hij de CFO van NIBC, daarna vervulde hij dezelfde rol bij ABN Amro.

NIBC kwam, op een beroep op een garantieregeling na, zonder staatssteun door de financiële crisis. Dit in tegenstelling tot ABN en ING. Bij ABN Amro verbeterden de resultaten in de tijd van Van Dijkhuizen flink. De nettowinst bedroeg vorig jaar ruim 2,3 miljard euro. In 2013 was dat circa de helft. In de tussentijd kwam ABN Amro ook weer terug naar de beurs.

Beeldvorming rond ABN Amro

Van Dijkhuizen heeft als CEO wel moeite gehad om alle kikkers in de kar te houden. Vorig jaar werd hij twee keer geconfronteerd met het lekken van anonieme brieven van managers die kritiek hadden op de strategie en de leiding. Mede hierdoor bleef de beeldvorming rond de bank toch vrij negatief.

Dat ABN wel aardige successen boekt als het gaat om innovatie en digitalisering, kwam ook niet echt over de bühne. ABN Amro heeft met app Tikkie bijvoorbeeld een zeer succesvolle digitale innovatie op het gebied van consumentenbankieren in handen. Toch is het vooral ING dat dankzij de agile werkwijze breed te boek staat als de innovatieve grootbank.

CFO-rol ligt Van Dijkhuizen beter

In verschillende interviews die Van Dijkhuizen als CEO heeft gedaan klinkt door dat hij worstelt met de publieke kant van de rol. Tegen het AD zei hij bijvoorbeeld dat hij daarvoor misschien ‘een zekere ijdelheid’ mist. In een interview voor het blad Effect maakte Van Dijkhuizen duidelijk dat hij het vooral over de resultaten wil hebben. Hij wees onder meer op de goede waardering van het aandeel ABN Amro afgezet tegen buitenlandse sectorgenoten. Nu duidelijk is dat tegenover twaalf jaar als bank-CFO slechts een kwart van die tijd als bank-CEO komt te staan is de conclusie vrijwel onvermijdelijk: de CFO-rol ligt Van Dijkhuizen beter.

Gerelateerde artikelen