Meerderheid bedrijven kan geen finance professionals vinden

Er is een aanhoudend tekort aan gekwalificeerde, financiële professionals. Uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Half onder 200 Nederlandse CFO’s en financieel directeuren, blijkt dat 84 procent van de bedrijven moeite heeft met het invullen van vacatures voor financials.

De vraag naar goed finance personeel neemt toe vanwege de grote veranderingen binnen de finance functie. Bedrijven verwachten tegenwoordig van financials dat ze naast hun klassieke taken ook vooruitkijken en op toekomstige ontwikkelingen anticiperen. Dat CFO’s hierop vooruitlopen, is terug te zien in het onderzoek. Maar liefst 25 procent van de CFO’s verwacht in het komende jaar nieuwe functies toe te voegen aan het team. Verder denkt 44 procent bestaande functies met nieuwe medewerkers te moeten opvullen.

Geen financiële ervaring

Omdat er een tekort aan financials op de arbeidsmarkt is, zijn bedrijven genoodzaakt hun recruitmentstrategie aan te passen. 95 procent van de bevraagde CFO’s overweegt voor de openstaande vacatures personeel zonder financiële ervaring aan te nemen en hen bij te scholen. Bepaalde vaardigheden zouden makkelijk aan te leren zijn. 54 procent geeft aan dat ervaring binnen de industrie ook belangrijk is. 49 procent zegt soft skills bij bepaalde functies zelfs belangrijker te vinden dan technische vaardigheden.

De voorkeur voor sociale vaardigheden ontstaat doordat de financial meer gaat samenwerken met andere afdelingen. Door automatisering ontstaat er meer ruimte voor het richting geven aan de strategie. Opgedane inzichten moeten hiervoor binnen de organisatie gedeeld worden. Hiervoor is een soft skill als goede communicatie een vereiste. 

Gerelateerde artikelen