Nederlandse arbeidsmarkt iets minder krap

Liever mensen in dienst dan aanbieden flexcontract.

De Nederlandse arbeidsmarkt is in het tweede kwartaal iets minder krap geworden, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zowel het aantal vacatures als het aantal werklozen daalden, maar de afname van de vacatures was groter dan die van de werklozen.

  • Vacatures daalden meer dan het aantal werklozen, wat de krapte iets verlichtte.
  • Aantal vacatures per 100 werklozen daalde van 110 naar 108.
  • Arbeidsmarkt blijft krap, maar minder dan in het eerste kwartaal.

Veranderingen in sectoren en werkgelegenheid

Het aantal vacatures is eind juni afgenomen naar 401.000, zo’n 10.000 minder dan eind maart. In het eerste kwartaal steeg dit nog. Op die periode na daalt het aantal vacatures nu twee jaar vrijwel onafgebroken, zegt het CBS. In de horeca en de handel nam het aantal vacatures af, al waren in deze laatste branche nog wel de meeste banen beschikbaar. In onder meer de zakelijke dienstverlening, het openbaar bestuur en de zorg ontstonden meer nieuwe banen.

Werkloosheid en werkgelegenheid

In april, mei en juni daalde het aantal mensen zonder werk naar 370.000, 3000 minder dan in de eerste drie maanden van het jaar. Het percentage mensen zonder betaald werk die daar wel recent naar hebben gezocht en op korte termijn beschikbaar zijn, nam afgelopen kwartaal iets af van 3,7 procent naar 3,6 procent. Dat komt volgens het CBS omdat het aantal werklozen dat werk vond groter was dan het aantal mensen dat werkloos raakte. Onder jongeren tot 25 jaar is de werkloosheid wel iets gestegen.

Meer vaste contracten en zelfstandigen

Het lijkt erop dat werkgevers liever mensen in dienst nemen dan ze een flexcontract aanbieden. Het aantal werknemers met een vast contract steeg vorig kwartaal met 26.000 naar 5,5 miljoen, aldus het CBS. Het aantal flexwerkers daalde met 25.000 naar 2,7 miljoen. Er kwamen verder 14.000 zelfstandigen bij, in totaal kwam dat uit op 1,6 miljoen mensen.

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

Gerelateerde artikelen