Omzetdaling in auto- en motorbranche voor het eerst in drie jaar

CBS: tijd van schaarste op de automarkt voorbij.

De verkoop van auto’s en motoren en daaraan gerelateerde diensten leverden in het tweede kwartaal minder op. De auto- en motorbranche boekte in april, mei en juni een omzetdaling van 3,7 procent vergeleken met een jaar eerder, de eerste omzetdaling in drie jaar tijd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij de handel en reparatie van personenauto’s, de grootste deelmarkt in de branche, werd 5,3 procent minder omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. In 2023 ging het nog om een omzetstijging van bijna 50 procent vergeleken met het jaar daarvoor.

De omzetdaling in de gehele branche heeft vooral te maken met de hoge omzetten die een jaar eerder werden geboekt. Dit kwam toen doordat openstaande orders werden weggewerkt en door prijsstijgingen van onderdelen, aldus het CBS. Inmiddels is sprake van beperkte prijsdalingen en is de tijd van schaarste op de automarkt voorbij. Zo gaan de prijzen van elektrische auto’s, ook tweedehands, naar beneden.

Gespecialiseerde reparatiebedrijven zagen hun opbrengsten wel stijgen, met 9,6 procent. Dat heeft volgens het statistiekbureau te maken met de veroudering van het wagenpark. Personenauto’s zijn gemiddeld ouder en hebben meer en vaker onderhoud nodig. Bovendien wordt het onderhoud van personenauto’s steeds ingewikkelder, stelt het CBS.

Gerelateerde artikelen