Staatssteun voor bedrijven tijdens Oekraïne-oorlog toegestaan

EU-landen mogen tot 400.000 euro overheidssteun geven. 

De Europese Commissie wil daarvoor ruimte maken binnen de staatssteunregels, blijkt uit door persbureau Reuters ingeziene documenten. Vissers, boeren en tuinders kunnen tot 35.000 euro krijgen, bijvoorbeeld door belastingvoordelen of garanties op leningen.

De oorlog en de daaropvolgende EU-sancties en Russische vergeldingsmaatregelen treffen sommige Europese bedrijven hard. Ondernemingen verliezen klandizie of leveranciers. Tuinders en vissers raken in de knel door hoge stookkosten en brandstofprijzen. De commissie kondigde daarom aan de lidstaten de mogelijkheid te willen bieden om ze te hulp te schieten, net als tijdens de coronacrisis.

Bedrijven die worstelen met de hoge gas- en stroomprijzen kunnen geholpen worden met maximaal 30 procent van hun kosten, staat volgens Reuters in de plannen van de commissie. Er zou een limiet van 2 miljoen euro gaan gelden. Bedrijven die om liquide middelen verlegen zitten, kunnen een staatsgarantie krijgen om gemakkelijker een geldschieter te vinden. De overheid kan ook helpen met een gesubsidieerde lening.

De Europese mededingingsregels mogen soms wijken om een ernstige verstoring van de economie te verhelpen, bracht verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager twee weken geleden al in herinnering. Ze verklaarde zich toen al bereid om "de complete flexibiliteit van onze gereedschapskist voor staatssteun" in te zetten en somde de mogelijkheden op, maar noemde nog geen bedragen. Vestager presenteert de versoepelingen woensdag.

Gerelateerde artikelen