Ton Vernaus: klus geklaard bij Bosal

INTERVIEW - Mission completed, Ton Vernaus verlaat Bosal. De CEO van de uitlaten- en katalysatorenproducent slaagde er de afgelopen twee jaar in het bedrijf van “zeer onrustig, naar relatief rustig vaarwater te brengen”, zoals hij zijn dienstverband zelf omschrijft.

“De schulden zijn verdwenen, net als de verlieslatende activiteiten. Bosal staat er weer goed voor, mijn herstructureringsklus zit er op”, aldus Vernaus. Over zijn vertrek: “Ik heb andere ambities dan doorgaan bij Bosal.”

Vernaus meer CFO dan CEO

Eigenlijk is Vernaus meer CFO dan CEO, zoals ook uit zijn curriculum vitae blijkt. Zo was hij achtereenvolgens financieel directeur van Leaseplan, VION NV en de Eindhovense afvalverwerker Van Gansewinkel Groep. En ook bij Bosal begon hij in 2016 als Chief Financial Officer.

“Een half jaar na mijn aantreden werd CEO Aad Goudriaan ontslagen”, legt Vernaus uit. “Toen vroeg Karel Bos jr., de zoon van de oprichter van Bosal, of ik topman wilde worden. We hebben lang gediscussieerd over de weg die we als Bosal moesten kiezen. Met een nieuw team kwam er ook een nieuwe strategie. Ik heb het instinct en dat typische dna van de CFO waardoor in moeilijke situaties risico’s worden gezien en geneutraliseerd. Met die componenten in mijn rugzak werd ik dus CEO.”

Het bedrijf stond er slecht voor, de ervaring van Vernaus in herstructureringstrajecten en zijn CFO-kennis leken de juiste ingrediënten om voor het familiebedrijf de weg omhoog in te zetten. Dat bleek vorige maand uit te komen; toen werd bekend dat Bosal, na een decennium van rode cijfers, over 2018 weer een forse nettowinst gaat laten zien. Daar waar in 2017 nog 58,5 miljoen euro verlies werd genoteerd.         

Uitlaten gezond

CFO Rene de Wit schuift nu op in de bestuurskamer van Bosal en volgt Ton Vernaus op. De Wit gaat die functie samen met Karel Bos, tevens aandeelhouder, vervullen. Hoe Ton Vernaus de neerwaartse spiraal van het kwakkelende Bosal wist te doorbreken? “We hebben de Divisie Trekhaken verkocht en tegelijkertijd de Divisie Uitlaten gezond weten te maken”, vertelt hij. “Iedereen in het bedrijf realiseerde zich de noodzaak daarvan.”

Die verkoop van de Divisie Trekhaken aan het Brits-Amerikaanse Towerbrook Capital Partners leverde een boekwinst van 93 miljoen euro op. Afgelopen maanden trok Vernaus vaak samen op met Karel Bos. In interne mededelingen prijst Bos zijn afgezwaaide CEO. “Ik dank Ton en zijn leadership team voor hoe zij het bedrijf in rustiger vaarwater hebben genavigeerd”, aldus Bos. “Onze samenwerking verliep erg goed”, zegt Ton Vernaus. “Ik denk dat Bosal een mooie toekomst tegemoet gaat. En al is de wereld van automotive vol risico’s, de grootste problemen liggen inmiddels achter ons.”

En ‘ons’ is dus zonder Vernaus, die het 95 jaar oude familiebedrijf inmiddels heeft verlaten. Wat de toekomst hem brengt, een functie als CEO of CFO? “Ik ben niet zo van de titels”, zegt Ton Vernaus. “Ik zoek iets waar ik een bijdrage kan leveren.”

Bosal telt, sinds de verkoop van de Divisie Trekhaken, nog ruim 3000 werknemers en heeft fabrieken in onder andere Mexico, Spanje en Tsjechië.    

Gerelateerde artikelen