‘Unilever moet voedingstak op eigen benen zetten’

Unilever doet er verstandig aan zijn voedingsmiddelendivisie op eigen benen te zetten.

Daarbij zou een losse notering in Amsterdam het meest voor de hand liggen, concluderen kenners van Jefferies. Ze wijzen daarbij op het wetsvoorstel van GroenLinks om multinationals die uit Nederland willen vertrekken tot een vertrekbetaling te verplichten.

De verzorgings- en voedingsmiddelenreus kondigde onlangs aan op papier volledig Brits te willen worden, waar een eerder poging om volledig Nederlands te worden strandde omdat het niet de goedkeuring had van Britse aandeelhouders. Unilever kondigde de versimpeling van de bedrijfsstructuur in juni aan. Nu bestaat Unilever nog uit een Brits en een Nederlands bedrijf, met elk hun eigen aandelen.

Volgens Jefferies neemt de kans toe dat het bedrijf een eventuele vertrekbelasting moet betalen, hoewel er nog de nodige hobbels moeten worden genomen. Evengoed zinspeelde Unilever al op het eventueel intrekken van het plan. Het weer moeten intrekken van het plan zou volgens Jefferies beschamend zijn. Ook zou het toekomstige transacties bemoeilijken.

Een afsplitsing van de voedingtak met een aparte notering op het Damrak is volgens Jefferies de beste oplossing voor zowel de Nederlandse overheid, als de aandeelhouders van het concern.

Jefferies heeft een koopadvies op het aandeel Unilever. Het concern noteerde dinsdag na ruim een uur handelen 0,1 procent hoger op 49,48 euro.

(ANP)

Gerelateerde artikelen