VNO-NCW: geld nodig om exodus Europese industrie te voorkomen

Amerikaanse subsidie verduurzaming kan bedreiging vormen voor Europa.

De Europese Unie moet diep in de buidel tasten om de maakindustrie in Europa te behouden. Daar pleitte werkgeversvoorvrouw Ingrid Thijssen maandag voor in Sven op 1. De VNO-NCW-voorzitter vreest een aftocht richting de Verenigde Staten nu het Amerikaanse congres een enorm subsidiepakket heeft goedgekeurd om de verduurzaming van de industrie te versnellen.

369 miljard dollar; zo groot is het pakket dat de Inflation Reduction Act (IRA) beschikbaar stelt. "Laten we vooropstellen: die wet is heel goed voor het klimaat", zegt Thijssen. Toch is de werkgeversvoorvrouw kritisch. "Het is een hele protectionistische wet die voor 50 procent niet voldoet aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie". De grote zak subsidiegeld zorgt volgens Thijssen voor concurrentievervalsing op grote schaal.

De vrees is dat de Europese maakindustrie eieren voor zijn geld zal kiezen en door de IRA naar de VS zal vertrekken. Dat baart Thijssen grote zorgen. "De de-industrialisatie van Europa ligt op de loer", concludeert ze.

(ANP)

Gerelateerde artikelen