Bloomberg: chipconcern Intel wil duizenden banen schrappen

Reorganisatie om weg omhoog in de halfgeleiderindustrie.

Het Amerikaanse chipconcern Intel is van plan duizenden banen te schrappen om kosten te besparen. Persbureau Bloomberg meldt dit op basis van ingewijden. Mogelijk wordt de personeelsreductie bij het bedrijf uit Santa Clara deze week al aangekondigd, als Intel zijn kwartaalresultaten naar buiten brengt.

  • Intel schrapt mogelijk duizenden banen om kosten te besparen.
  • Personeelsreductie kan deze week al worden aangekondigd bij kwartaalresultaten.
  • Reorganisatie moet Intel helpen de weg omhoog terug te vinden in de halfgeleiderindustrie.

Achtergrond en doel van de reorganisatie

Met de reorganisatie wil Intel, waar exclusief onderdelen die worden afgesplitst ongeveer 110.000 mensen werken, de weg omhoog terugvinden. Onder topman Pat Gelsinger steekt het bedrijf ook veel geld in onderzoek en ontwikkeling om Intels technologie te verbeteren en de onderneming weer prominent te maken in de halfgeleiderindustrie. Een woordvoerder van Intel weigerde commentaar te geven.


Lees ook:


Verlies van marktaandeel en eerdere bezuinigingen

De ooit dominante positie van het bedrijf is onder Gelsingers voorgangers uitgehold, omdat rivalen, zoals Advanced Micro Devices (AMD), marktaandeel hebben weggekaapt. Andere chipmakers, met als meest in het oog springende voorbeeld Nvidia, hebben daarnaast grote vooruitgang geboekt als het gaat om chips voor kunstmatige intelligentie (AI).

Intel bracht zijn personeelsbestand vorig jaar al met ongeveer 5 procent terug tot 124.800. Dat banenverlies kondigde het concern in 2022 aan. Het bedrijf heeft ook de uitgaven op andere gebieden vertraagd. Intel verwachtte dat die ingrepen tegen 2025 maar liefst 10 miljard dollar aan kostenbesparingen zouden opleveren. (ANP)

Gerelateerde artikelen