Gasprijs daalt door zorgen over afnemende vraag

Vrees recessie VS zorgt voor zorgen over afnemende vraag.

De Europese gasprijs ging maandag omlaag, ondanks de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees dat de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, afstevenen op een recessie wakkerde de zorgen aan over een afnemende vraag naar de brandstof. Bij een economische neergang zullen bedrijven mogelijk hun productie terugschroeven en minder energie verbruiken.

  • Gasprijs in Amsterdam daalt met ruim 3% tot 35,50 euro per megawattuur.
  • Vrees voor recessie in de VS zorgt voor zorgen over afnemende vraag.
  • Gasprijs blijft hoog voor de zomerperiode ondanks daling.

Impact van geopolitieke spanningen

Vorige week steeg de gasprijs nog met 13 procent door de vrees voor een aanval van Iran en Hezbollah op Israël, als vergelding voor de Israëlische acties waarbij kopstukken van Hamas en Hezbollah werden gedood. De leveringen van gas uit de regio zouden daardoor verstoord kunnen worden.

Ontwikkelingen bij Russische gasprojecten

Er duiken echter ook signalen op dat het grote Arctic LNG 2-project van het Russische gasbedrijf Novatek operationeel lijkt te zijn. Eerder werd nog gemeld dat Novatek de productie van het project had opgeschort door de westerse sancties en een tekort aan schepen om het gas te vervoeren. Novatek had gehoopt om in het eerste kwartaal van dit jaar met leveringen te beginnen. De plannen liepen vertraging op door de westerse sancties, die vorig jaar werden ingevoerd door de Russische oorlog in Oekraïne.

Uit satellietbeelden blijkt echter dat vorige week een groot schip is aangemeerd bij de installatie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng), dat uit het Utrenneyeveld op het schiereiland Gyda wordt gehaald. De transponder van het schip wijst echter naar een andere locatie. Dat betekent waarschijnlijk dat het gaat om een tanker uit de zogenoemde ‘donkere vloot’ van zeeschepen die gesanctioneerde lng, ruwe olie en olieproducten vervoeren.

Gerelateerde artikelen