Omzet detailhandel stijgt met bijna 3 procent

Non-foodsector omzet met 3,4 procent omhoog, webwinkels 13,4 procent.

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in juli met 2,6 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Winkeliers zagen het volume, ofwel de hoeveelheid spullen of voedingsmiddelen die ze verkochten, gemiddeld met 2,1 procent stijgen. Verder werd online 10,8 procent meer omgezet.

Volgens het CBS ging in de non-foodsector, winkels waar geen levens- en genotmiddelen worden verkocht, de omzet met 3,4 procent omhoog. Het verkoopvolume was 4,2 procent hoger dan een jaar eerder. Drogisterijen, kledingwinkels, winkels in schoenen en lederwaren en winkels in doe-het-zelfartikelen inclusief keukens en vloeren hebben in juli meer omgezet. Winkels in recreatie-artikelen, consumentenelektronicawinkels en meubelwinkels zagen de omzet dalen.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in juli 1,1 procent meer omzet. Het verkoopvolume was 2 procent lager. De omzet van supermarkten bleef nagenoeg gelijk en de omzet van speciaalzaken was 9,6 procent hoger.

Webwinkels hebben 13,6 procent meer omgezet. De onlineomzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, was 6,9 procent hoger.

Volgens het CBS zijn de omzetcijfers gecorrigeerd voor de samenstelling van kalenderdagen in juli. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,6 procent hoger dan in juli 2023.

Gerelateerde artikelen