CFO 100

Wie zijn de CFO's van de grootste bedrijven van Nederland? CFO Magazine stelde een lijst samen van 100 CFO's van bedrijven met de hoogste omzet, op basis van de top 500 van Elsevier.

Jessica Uhl – Shell 
De Amerikaanse Uhl heeft sinds 2004 in verschillende finance-functies gewerkt bij Shell. De taak van CFO van de multinational heeft zij sinds 2017. Voor haar carrière bij Shell was de topvrouw onder meer werkzaam bij Citibank California.

Rick Evans – Vitol Holding
Als vrijwilliger werkte Rick Evans van 1995 tot 1998 voor het Amerikaanse Peace Corps in Guinea in West-Afrika. Vnaf 2001 was hij zes jaar bij Citi te vinden als vice president van de afdeling Corporate & Investment Banking en vier jaar bij Dynegy als vice president van de financiële afdeling en asset treasurer. Evans, die een diploma heeft van de Amerikaanse Fletcher Schooll of Law and Diplomacy, is sinds 2011 CFO bij Vitol en daar bewaakt hij ook de schatkist.

Graeme Pitkethly – Unilever 
Sinds 2002 werkt Pitkethly bij Unilever. Daar heeft hij diverse financiële en commerciële functies gehad. Eerst als group chief accountant, en na vier jaar werd hij CFO van Unilever Indonesië. Daarna was hij head of M&A, Group Treasurer, Senior Vice President Finance, en Executive Vice President van Unilever Verenigd Koninkrijk en Ierland. Sinds 2015 is hij CFO van het bedrijf. 

Jeff Carr – Ahold Delhaize 
Sinds 2011 is Jeff Carr werkzaam als CFO bij Ahold. Na de fusie in 2016 van Ahold en Delhaize werd hij ook CFO van de fusieorganisatie. Carr staat bekend als CFO met veel kennis van de business. Hij heeft een heldere finance-organisatie neergezet en bijgedragen aan een cultuurverandering in het bedrijf. Voor zijn werk bij Ahold Delhaize ontving hij in 2017 een CFO Award. Over het veranderende supermarktlandschap stelt Carr dat financiële discipline belangrijk is "maar intuïtie ook, zelfs in finance," zegt Carr lachend in een interview met CFO.nl. "Je voelt of een beslissing juist is. Soms verdien je de kosten niet direct terug, maar toch moet je investeren in de toekomst."

15 nieuwe binnenkomers
Een flink aantal nieuwe binnenkomers in de hogere regionen van de lijst. Tanate Phutrakul, die in februari 2019 begn als CFO van ING, is de hoogste nieuwe binnenkomer, maar het zwaartepunt ligt in de bovenste helft van de lijst. Hij wordt op de voet gevolgd door Frans den Houter van BAM. Over het algemeen zijn het nieuwe aanstellingen waardor mensen de lijst binnenkomen, met als uitzondering bijvoorbeeld 'oudgediende' Olivier Labe, die sinds 2015 CFO is van BNG Bank. 
Het aantal vrouwen in de CFO100 is nog lang niet op niveau (zoals later in dit artikel wordt besproken) en de nieuwe binnenkomsters doen weinig om dat te veranderen. Slechts één nieuwe vrouw: Maartje Bouvy-van Boxtel, die sinds septmeber CFO is van Facilicom.

Nieuwe binnenkomers:
– Tenate Phutrakul
– Ritchy Drost
– Frans den Houter
– Olivier Labe
– Peter Vanneste
– John Morssink
– Willem Eelman
– Wijnand Tutuarima
– Carlo van Noort
– Frank Cocx
– Maartje Bouvy- van Boxtel
– Danny Benima
– Finius Porsius
– Marcello Iacono

 

Tenate Phutrakul – ING
Sinds begin februari 2019 is Tenate Phutrakul CFO van ING. Hij is al meer dan tien jaar actief bij ING. In Thailand, en ook in België waar hij de afgelopen vier jaar CFO van de bank is geweest. "Bedrijven die zich aan veranderende omstandigheden kunnen aanpassen, overleven en gedijen," vertlet Phutrakul over werken in tijden van financiële crisis bij een bank. De nieuwe CFO begon in 2008 bij ING. "Wanneer er een crisissituatie is, een brandend platform, kun je de organisatie vrij snel hervormen; idereen bedrijpt dat verandering nodig is. Vandaag de dag is er minder urgentie, maar we hebben wel een grote ambitie: we willen de relevante financiële instelling zijn in een snel veranderende omgeving." 

Matthew Rider – Aegon
De Amerikaan Matthew Rider werd in 2006 CFO van ING Verzekeringen, een functie die hij in 2010 verruilde voor die van chief administration officer; ook werd hij lid van de directie van ING Verzekeringen. Hier was hij voornamelijk verantwoordelijk voor finance & risk management. In 2016 werd hij benoemd tot CFO van Aegon.

Michel Lamie – Achmea
Michel Lamie, sinds 2017 CFO van Achmea, begon zijn loopbaan bij KPMG waar hij twaalf jaar heeft gewerkt. Hierna werd hij financieel directeur van verzekeraar RSA Benelux. Van 2002 tot en met 2016 bekleedde hij verscheidende functies bij verschillende bedrijven zoals Van Lanschot Chabot, De Goudse en het Verbond van Verzekeraars. In 2017 keerde Lamie terug naar Achmea. 

Delfin Rueda – NN Group
Delfin Rueda is sinds 2012 CFO van NN Group. Rueda bracht bij zijn aantreden bij NN Group ruim twintig jaar ervaring mee. Hij werkte onder meer bij J.P. Morgan, Atradius, en ING Insurance. Naast zijn werkzaamheden als financieel topman bij NN Group is hij voorzitter van de audit-commissie van Adyen. 

Laurence Debroux – Heineken
Laurence Debroux, voorvechter van meer vrouwen aan de top, is sinds 2015 CFO van Heineken. De eerste veertien jaar van haar loopbaan heeft de Française doorgebracht bij farmaceut Sanofi-Aventis. Naast haar werkzaamheden voor Heineken is de topvrouw ook directielid van HEC Paris (een Franse grande école) en van EXOR (Italiaans-Nederlandse investeringsmaatschappij).

Bas Brouwers – Rabobank Group
Bas Brouwers is sinds 2015 CFO van de Rabobank. Naast deze functie is hij ook vice-voorzitter van het bestuur Nederlandse Vereniging Banken. Brouwers begon zijn carrière bij KPMG als trainee tot hij in 1998 overstapte naar de bankensector en bij ING ging werken. Zijn voorlaatste baan was die van CFO van ING Nederland.

Henry Schirmer – Randstad 
Schirmer is sinds april 2018 CFO van Randstad. Voordat hij bij Randstad terecht kwam, werkte de Duitser in verschillende functies bij Unilever, als laatste als CFO Europa. Hiernaast deed Schirmer ook internationale werkervaring op in Amerika.

Kees Dekker – SHV 
Kees Dekker is Senior Vice President Finance bij SHV Holdings. Dekker werkt al sinds 2007 bij het bedrijf, waar hij begon als Chief Internal Auditor. Ook was hij CFO van SHV Energy China. Daar heeft hij ook de rol van senior business controller vervuld. Eerder werkte Dekker onder andere voor Liberty Global en het toenmalige Ahold.

Abhijit Bhattacharya – Philips 
De uit India afkomstige Abhijit Bhattacharya is in 2015 benoemd tot CFO van Philips. Bhattacharya werkt sinds 1987 bij de multinational en heeft verschillende leidinggevende functies vervuld in Azië, Europa en de Verenigde Staten. Als financieel directeur van Philips Lighting was hij verantwoordelijk voor de verzelfstandiging van dit onderdeel. Ook is hij CFO van Philips Healthcare geweest.

Ritchy Drost – VodafoneZiggo
Drost werd op zijn 27ste de vice president Finance van UPC Nederland. Vervolgens was hij CFO voor UPC, Ziggo en het fusiebedrijf VodafoneZiggo. Aan het begin van zijn carrière was hij auditor bij Aurthur Andersen. Naast zijn werk als CFO is hij lid van de raad van toezicht bij Unitymedia en Alzheimer Nederland en sinds november 2017 is hij een niet-uitvoerend bestuurslid van De Uitmarkt in Amsterdam.

Clifford Abrahams – ABN Amro
"Een goede CFO heeft een breed spectrum aan competenties en vaardigheden. Het is iemand die zichzelf heeft ontwikkeld door verschillende dingen te doen en die goed met een team kan werken," vertelde Abrahams in een interview met CFO magazine. En veel dingen heeft de CFO van ABN AMRO gedaan: in 2005 werd hij aangesteld als chief M&A officer van Aviva, waar hij in 2010 CFO General Insurance van het VK en Ierland werd. Na nog twee andere CFO-posities te hebben bekleed bij Aviva, werd de Brit CFO van Delta Lloyd. Abrahams heeft wel moeten wennen aan de Nederlandse directheid, maar "het feit dat je een stevige discussie kan hebben zonder dat de persoonlijke verhoudingen daaronder hoeven te lijden," daar houdt hij van. 

Cees Batenburg – BCD Group
Sinds 2007 is Batenburg werkzaam bij BCD. Binnen het reisbureau klom Batenburg gestaag op. In 2017 werd hij benoemd tot CFO van het familiebedrijf.

Maarten de Vries – AkzoNobel
Na bijna twee decennia bij Philips gewerkt te hebben, waarvan tien jaar in Taiwan, werd De Vries in 2011 CEO van de wereldwijde televisiedivisie van Philips. Hierna vervulde hij twee jaar de functie van CFO bij TNT. Voordat De Vries CFO van AkzoNobel werd, was hij korte tijd de financieel eindverantwoordelijke van beursintermediair Intertrust. De topman is resultaat georiënteerd en heeft veel ervaring in het teweegbrengen van organisatieveranderingen.

Jaska de Bakker – Koninklijke FrieslandCampina
Jaska de Bakker is sinds 2017 CFO van FrieslandCampina. Zij nam begin 2018 het stokje over van Hein Schumacher. De Bakker was al in dienst bij het zuivelbedrijf als director finance van de business-group Consumer Products Asia in Singapore. Daarvoor werkte De Bakker van 2010 tot 2016 als CFO van Royal HaskoningDHV. In 2016 sleepte ze een CFO Award in de wacht voor haar werk bij dit bedrijf. De jury prees haar onder andere voor haar rol in de fusie en haar invloed op de strategie.

Kees Hamster – Coöperatie VGZ
Hamster heeft meer dan twee decennia ervaring in de verzekeringssector. In 1997 begon hij bij Univé waar hij verschillende functies heeft vervuld. Vanaf 2008 was hij directeur finance & control bij UVIT, een verzekeringsmaatschappij die voortkwam uit een fusie van onder andere Univé Verzekeringen. Twee jaar later stapte hij over naar het afgesplitste VGZ, waar hij sinds 2013 CFO is.

Erik Swelheim – KLM 
De concurrentie  van KLM is groot: "We kunnen de correntie aan op eigen kracht met een sterk netwerk en sterke partners," vertelt Swelheim, die sinds 2012 CFO is van de Nderlandse tak van Air France-KLM. Zeker door in te spelen op de digitale transformatie ontstaan er veel kansen. Via social media krijgt KLM heel veel informatie binnen over haar passagiers, wat heeft geleid tot een echte verandering. "We zijn minder gefocust op processen die voor de KLM goed zijn, maar meer op processen die voor de passagiers goed zijn. We kunnen onze processen zo wijzigingen dat het voor ons en onze klanten gemakkelijk wordt. Op dit gebied hebben we afgelopen jaren veel geleerd." 

Flip van Koten – GasTerra
Van Koten heeft bijna zijn gehele carrière tot 2016, doorgebracht bij ExxonMobil, de laatste drie jaar was hij Vice President Commercial bij het olie- en gasbedrijf. Na 22 jaar stapte Van Koten over naar dochteronderneming GasTerra. Hier was hij COO, totdat hij in oktober 2017 financieel directeur werd van het bedrijf. Van Koten is naast zijn werkzaamheden als CFO ook nog deels verantwoordelijk voor zijn vorige portefeuille.

Ronald van Hees – CZ 
Ronald van Hees is sinds 2012 financieel directeur van CZ. Van Hees heeft veel ervaring in de verzekeringssector, zo werkte hij onder andere voor Achmea en Zwitserleven. 

Geraldine Matchett – DSM
"Hoe verder je in de top komt, hoe meer je jezelf moet zijn. Dan ben je aanspreekbaar, en je oet aanspreekbaar zijn om te binden en een boodschap over te brengen," vertet Matchett over haar leiderschapsstijl in een video van DSM. Matchett is sinds 2014 CFO van DSM, sinds 2015 is ze ook Executive Director. Daarvoor was ze onder andere CFO van de SGS Group, een rol waarin ze de prijs van CFO van het jaar in Zwitserland kreeg. 

Stéphane Rougeot – Philips Lighting
Stéphane Rougeot is in 2016 CFO van Philips Lighting en sinds 2017 is hij ook lid van de raad van bestuur van het bedrijf. De Fransman heeft jarenlange ervaring in financiën, strategie en business transformations. Voor zijn werk bij Philips Lighting was hij onder andere CFO van Technicolor en Group Controller bij Orange. 

Chris Figee – ASR Nederland 
Chris Figee, CFO van verzekeraar a.s.r. is sinds 2014 werkzaam in deze functie. Figee heeft veel ervaring in de verzekeringswereld. Zo werkte hij vijf jaar bij Achmea als Director Group Finance en als Directeur strategie, M&A, corporate controle en performance management.

Frans den Houter – Koninklijke BAM Group
Frans den Houter is de nieuwe CFO van BAM. Hij komt van offschorebedrijf Heerema Marine Contractors. Daar werkte hij sinds 2010, en twee jaar later werd hij CFO van het bedrijf. Hij begon zijn loopbaan bij ExxonMobil als controller. Deze functie vervulde hij daarna ook bij Shell Central Finance. In 2008 werd hij bij Shell project-manager bij de Gas & Power-divisie. 

Roger Dassen – ASML
Roger Dassen is in 2018 benoemd tot CFO van chipmachinemaker ASML. Dassen had een lange carrière bij Deloitte; in 1988 begon hij bij het accountantskantoor en heeft hier door de jaren heen verschillende functies gehad. Hij was onder andere CEO van Deloitte Nederland. Verder is hij onder meer professor in Auditing aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden als CFO van ASML, is Dassen redactielid van Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie.

Bas Sprong – Pon Holdings
Vijftien jaar lang is Bas Sprong in dienst van Pon Holdings, hiervan is hij vijf jaar in functie als CFO. Sprong startte zijn loopbaan bij KPMG waar hij twaalf jaar verschillende posities heeft gehad. Hij heeft niet alleen ervaring in het zakenleven, de topman is voor zijn tijd bij Pon werkzaam geweest in het onderwijs bij Nyenrode Business Universiteit en aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 

Jan Kees de Jager – KPN
Jan Kees de Jager ziet zichzelf als navigerende CFO bij KPN, waar hij sinds 2014 werkzaam is. "De rijder zit aan het stuur en neemt de beslissingen, maar krijgt van de navigator voortdurend nuttige aanwijzingen," aldus De Jager. Hij stelt dat een CFO 90 procent van de tijd vooruit moet kijken en 10 procent naar het verleden. Voor zijn werk voor KPN was De Jager twee jaar lang minister van Financiën en drie jaar lang staatssecretaris van Financiën. Eerder had hij een eigen internetbedrijf.

Olivier Labe – Bank Nederlandse Gemeenten
Olivier Labe is sinds 2015 van de raad van bestuur van BNG, sindsdien is hij ook CFO van de bank. Naast zijn functie bij Bank Nederlandse Gemeenten is Labe voorzitter van de raad van commissarissen van Hypotheekfonds, dat een dochtermaatschappij is van de bank. Ook is hij lid van de raad van toezicht van duurzaamheidsfonds Stichting BNG.

Jan van Rooijen – VolkerWessels
De CFO van bouwbedrijf VolkerWessels is sinds 2013 Jan van Rooijen. Hij begon zijn loopbaan met het opzetten van een eigen bedrijf. Na de verkoop hiervan, werd Van Rooijen financieel directeur bij Reggefiber, totdat hij bij VolkerWessels in dienst trad.

Ton van Veen – Jumbo Group
Ton van Veen is sinds 2004 CFO en lid van de raad van bestuur van Jumbo. Hij speelde een belangrijke rol in de snelle groei die de supermarktketen doormaakte. Over zijn leiderschap zegt Van Veen: "De top maakt de strategische keuzes en zet de stip aan de horizon, maar moet vooral de medewerkers in staat stellen hun rol naar de klant goed te kunnen invullen. Die houding is een belangrijk onderdeel van de ondernemende cultuur die bij Jumbo heerst." In 2012 won Van Veen een CFO Award. Voor Jumbo werkte Van Veen in verschillende functies bij het toenmalige Campina.

Peter Vanneste – Jacobs Douwe Egberts
Sinds 2006 is Peter Vanneste werkzaam bij Jacobs Douwe Egberts. Hij begon zal marketing-directeur en werkte zich in nagaande jaren op tot group CFO van het koffie- en theebedrijf. Vanneste heeft meer dan 24 jaar ervaring in de retail en heeft meerdere managing-, finance- en strategy-functies bekleed. Hij begon aan zijn loopbaan bij Procter & Gamble en heeft ook meerdere jaren voor Arthur D. Litlle gewerkt. 

Bert Groenewegen – Nederlandse Spoorwegen
Bert Groenewegen is sinds 2016 financieel directeur bij de NS. Groenewegen is van huis uit bedrijfseconoom en was onder meer CFO en CEO van PCM Uitgevers (nu De Persgroep Nederland). Zijn voorlaatste functie was CFO van Ziggo. In 2013 won Groenewegen een CFO Award.

John Morssink – VION Food Group
John Morssink is sinds 2016 werkzaam bij Vion Food Group. Hij begon daar als CFO voor de Pork-divisie, in 2018 werd hij benoemd tot fiancieel eindbaas van de Food Group. Morssink heeft bijna 22 jaar bij Ahold gewerkt en is ook directeur group control & strategy bij PostNL geweest en CFO a.i. bij Kwantum.

Kevin Entricken – Wolters Kluwer
Amerikaan Kevin Entricken is sinds 2013 CFO bij Wolters Kluwer. Daarvoor was hij CFO van Wolters Kluwer Health en heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het transformeren van dit portfolio. Voorafgaand aan deze functie was hij vice president investor relations en CFO van de zakelijke tak van Wolters Kluwer: Law & Business.

Pim Berendsen – PostNL
Sinds 2015 is Berendsen lid van de raad van bestuur van PostNL. Na drie jaar in de functie van executive director te hebben gewerkt, werd hij benoemd tot CFO van het postbedrijf, als vervanger van Jan Bos. In zijn jaren bij PostNL heeft hij internationale ervaring opgedaan in Beijing, Praag en Londen.

Sarah Kuijlaars – Arcadis
Sarah Kuijlaars is in 2018 benoemd tot financieel directeur van Arcadis. De Britse heeft bijna dertig jaar ervaring op financieel gebied, waarvan de eerste vijfentwintig bij Shell. In 2016 maakte Kuijlaars de overstap naar Rolls-Royce waar zij eerst plaatsvervangend CFO, en group controller was, totdat zij werd aangesteld als CFO Civil Aerospace Business. 

Willem Eelman – GrandVision
Willem Eelman is sinds medio 2019 CFO bij GrandVision. Daarvoor heeft hij bijna tien jaar ervaring opgedaan bij Unilever, waar hij als laatste de functie van chief information officer bekleedde. In 2014 stapte hij over naar C&A waar hij ook werkte als chief financial officer. Verder is hij al sinds 2011 werkzaam bij GrandVision, tot voor kort als non-executive director en advisor. Naast zijn werkzaamheden bij de optiekeken is Eelman ook onafhankelijk consultant en non-executive director bij diverse bedrijven.

Paul van Vroonhoven – VDLGroep
In dienst van Govers Accountants raakte Van Vroonhoven als accountant bekend met VDL Group. Toen hij in 2017 CFO van het bedrijf werd, kende hij de structuur en financiën van het internationaal opererende familiebedrijf dan ook al goed. Van Vroonhoven begon zijn loopbaan in 1982 bij accountantskantoor Derison als assistent-accountant.

Otto Jager – TenneT
Als CFO van TenneT staat Otto Jafer midden in de energietransitie van Nederland en Duitsland. Nederland loopt hierin wel achter op ons buurland, maar Jager staat er positief in. "Het is vooral belangrijk één koers te kiezen en daaraan vast te houden. Juist omdat er gezamenlijk commitment nodig is van bedrijven en burgers. En dat kan alleen als er een helder doel voor ogen is," vertelt Jager in een interview met CFO.nl. "The renewable future is here. Daar moet je als maatschappij in investeren."

Leen Reijtenbagh – Hunter Douglas
Reijtenbagh is CFO van luxaflexproducent Hunter Douglas. Het bedrijf is gevestigd in honderd landen en heeft het hoofdkantoor in Rotterdam.

Joost Sliepenbeek – Action
Na ongeveer drie jaar CFO te zijn geweest van Vion stapte Joost Sliepenbeel in 2018 over naar Action. Sliepenbeek startte zijn carrière bij Vleeschmeesters. In 2007 werd hij voor het eerste actied op C-level: eerst als CFO van HEMA, daarna van Van Gansewinkel.

Carlo van Noort – Boskalis Westminster
Carlo van Noort is medio 2019 benoemd tot CFO van Boskalis. Hij was al CFO van het Nederlandse deel van het bedrijf. Van Noort werkt al twaalf jaar voor Boskalis; daarvoor werkte hij onder meer bij ING, Smit International en EY.

Rob van der Sluijs – Sligro Food Group
Het was de beste keuze om de EMTÉ-supermarkten verkopen, meent Sligro CFO Rob van der Sluijs. Samen met CEO Koen Slippens voerde hij de gesprekken met Jumbo. "Wij handelen M&A0deals als directie af, natuurlijk in samenwerking met het ING-team," legde Van der Sluijs uit in een interview. "We praten bij overnamekansen in onze markten vaak met familiebedrijven, net als we zelf van oorsprong zijn. Als je dan met die ándere familie aan tafel zit, zijn de relatie en het geviek belangrijk. Een aparte M&A-directeur kan dan te technisch of te afstandelijk overkomen."

Max van der Kwaak – Koninklijke De Heus Voeders
Max van der Kwaak is sinds 1992 CFO van De Heus Voeders. Van der Kwaak is direct na zijn master Economie aan Rijksuniversiteit Groningen gaan werken bij het familiebedrijf.

Roeland Tjebbes – Hoogwegt Group
Tjebbes heeft veel ervaring in de voeding- en zuivelindustrie. In 2003 begon hij bij Nutreco, waar hij verschillende functies heeft vervuld. Ook werkte hij bij zalmkwekerij Marine Harvest en in 2012 werd hij CFO van Royal A-Ware. Voordat Tjebbes CFO van Hoogwegt werd, is hij een jaar lang financieel directeur bij VION Food geweest.

Arno Minincx – Aalberts Industries 
Monincx werkt sinds 2008 bij Aalberts. Eerst als group financial director, daarna als director business development and M&A. Sinds april 2017 zat Monincx in de raad van bestuur van het bedrijf. In april 2019 volgde hij John Eijgendaal op die CFO-rol twintig jaar had vervuld.

Michael Hughes – European Forecourt Retail Group 
Michael Hughes is CFO van de EG Group. Dit bedrijf ontstond na de fusie van het Britse Euro Garages met de European Forecourt Retail Group in 2016. EFR Group was het moederbedrijf van vele Texaco-stations in Nederland. De EG Group bedient tankstations in de Benelux, Frankrijk en Engeland.

Hassan Badrawi – OCI
Hassan Badrawi heeft zijn gehele loopbaan bij Orascom Construction Industries gewerkt. Hij begon in 2001 bij het bedrijf en had verschillende leidende posities. In 2017 werd hij CFO van de kunstmestproducent. Voorafgaand aan zijn carrière bij OCI studeerde hij economie, politicologie en literatuur aan Duke University in de Verenigde Staten. 

Jaap Vessies – Coöperatie Agrifirm
Jaap Vessies is CFO en lid van de raad van bestuur van Agrifirm. De financieel man begon zijn loopbaan bij PWC, waarna hij naar KPN overstapte. Van 1997 tot en met 2005 heeft hij verschillende functies vervuld bij Arcadis. Hierna maakte hij als financieel directeur kennis met Agrifirm, waarna hij in 2012 werd benoemd tot CFO. 

Douglas Wood – SBM Offshore
De Brit Wood werkt sinds 1993 in de olie-industrie. Hij heeft diverse functies gehad bij Shell, met als laatste functie head of M&A commercial finance upstream integrated gas. In 2016 werd Wood aangesteld als CFO van SBM Offshore.

Arnout Traas – ForFarmers Group
Traas heeft ruim dertig jaar ervaring op financieel gebied, waarvan de laatste 23 jaar op directieniveau. Hij is onder andere actief geweest als financieel directeur van Campina en Director M&A bij het latere fusiebedrijf FrieslandCampina. In 2011 werd de financieel topman CFO van ForFarmers. Traas ziet zichzelf als een “meewerkend voorman”. Dat bekent in de cockpit zitten, meedenken en -bepalen, maar ook ruimte geven aan mensen en ze altijd in hun waarde laten. 

Aart Duijzer – Refresco Gerber
De financieel topman van Refresco, Aart Duijzer, ziet zich als een bestuurder op afstand. “Bij een organisatie van onze grootte betekent dat meedenken over grote investeringen, resultaten beoordelen, kijken naar overnames, zorgen dat er concurrerende financiering beschikbaar is en nadenken over de corporate governance-structuur. Ik zit mensen niet op hun nek bij allerlei dagelijkse beslissingen, want dan raak je de goeden uiteindelijk kwijt", zegt Duijzer over zijn rol. De CFO werkte eerder voor KPMG en Hazlewoods Foods.

Hans Schuil – Royal Cosun 
Hans Schuil is sinds 2016 CFO en lid van de concerndirectie van suikerproducent Royal Cosun. Al ruim twintig jaar is hij in dienst. De rode draad in zijn loopbaan is dat Schuil altijd bij productiebedrijven heeft gewerkt. Een bewuste keuze zegt hij: “Als ik de kans krijg, dan maak ik graag even een rondje door een fabriek om te ervaren hoe het daar toegaat. Ik wil graag zien hoe de processen verlopen, wat er wordt gemaakt en een praatje maken met de mensen die er aan het werk zijn. Dat helpt om voor ogen te houden waarover het gaat, dat is dus veel meer dan de financiële kant van de zaak.”

Hans Janssen – Heijmans
De eerste dertien jaar van zijn carrière was Janssen werkzaam bij Unilever, hier was hij onder meer CFO van Maleisië, Duitsland en Nederland. Hierop volgend heeft hij een aantal jaren bij Mediq gewerkt, ook hier werkte hij als CFO. In 2017 werd Janssen benoemd tot CFO van bouwbedrijf Heijmans.

Bart Oprel – Detailresult Group
Bart Oprel is in 2010 benoemd tot CFO van het familiebedrijf Detailresult Groep. Hier is hij naast de financiën verantwoordelijk voor ICT. Eerder was hij Directeur Corporate Control doe-het-zelfgroep Maxeda.

Aandeel vrouwen
Hoewel grote bedrijven het goede voorbeeld lijken te geven, is het aandeel vrouwen in de CFO100 nog lang niet op het gewenste niveau. Van de raden van bestuur van 100 topbedrijven heeft 81,3 procent geen vrouw in de gelederen. Een wettelijk streefpercentage van 30 procent vrouwen aan de top zou het aandeel van vrouwen in de raden moeten vergroten. Slechts elf bedrijven van de CFO100 2019 voldeden in 2018 aan de streefcijfers voor de raad van bestuur én de raad van commissarissen. Alliander scoort hierin het hoogst, 60 procent van de raden bestaat uit vrouw. ANWB en Holding Nationale Goede Doelen Loterijen doen het ook goed, zij hebben het hoogste percentage vrouwen in de raad van bestuur: 66,7 procent (twee van de drie bestuursleden). 
 

Aandeel vrouwen CFO100
13%

Percentage vrouwen in rvb (en raden van beheer) top-100 bedrijven
18,7%

Percentage vrouwen in rvb 4.519 grootste bedrijven
14,5%

Aandeel vrouwen hoogste beroepsniveau Nederlandse beroepsbevolking
44%

Aandeel vrouwen sector financiële dienstverlening in het hoogste beroepsniveau (Nederlandse beroepsbevolking)
29%

1 CBS | SCP Emancipatiemonitor 2018 http://digital.scp.nl/emacipatiemonitor2018/komen-er-meer-vrouwen-in-topfuncties/

2 Man-vrouw-verhoudingen van bestuur en raden van commissarissen van de 200 grootste Nederlandse bedrijven die vallen onder de Wet Bestuur en Toezicht (Wbt), Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwgeschiedenis, 2019 https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-875579

Paul Verhagen – Fugro
Voordat Paul Verhagen werkzaam werd bij Fugro als CFO, heeft hij twaalf jaar lang voor verschillende onderdelen van Philips gewerkt. Zijn laatste functie vervulde hij van 2012 tot en met 2013, hij was toen Executive Vice President en CFO van Philips Lighting. In 2014 trad hij in dienst bij Fugro, waar hij aan de slag ging met het efficiënter maken van de finance functie. “Financial leadership moet de zuurstof zijn voor de organisatie en dat was het niet”, zei hij daarover in een interview met CFO.nl.

Annemiek van Melick – De Volksbank
De CFO van De Volksbank (voorheen SNS Bank), Annemiek van Melick, stelt dat je als financial het lef moet hebben ‘nee’ te kunnen zeggen. “Om een keer tegen de stroom in te zwemmen, zeker als het goed gaat en de bomen tot in de hemel lijken te reiken. De grootste uitdaging blijft daarbij het vinden van een goede balans. Je wilt ook als financial de business verder ontwikkelen en ondernemen hoort daarbij,” zei Melick in een interview met CFO.nl over haar rol bij toen nog SNS Bank.

Sean Quinn – Cimpress
Sean Quinn heeft jaren ervaring opgebouwd binnen de financiële sector. De Amerikaan werkt sinds 2009 bij Cimpress (voorheen Vistaprint), hij klom binnen het bedrijf omhoog tot CFO en Executive Vice President, functies die hij sinds 2016 bekleedt.

Mayte Oosterveld – De Sperwer Group (PLUS)
Mayte Oosterveld is een zeer ervaren, allround financieel specialist. Ze heeft ruimte werkervaring opgedaan, zowel financieel als strategisch, bij Goldman Sachs en Ahold Delhaize.

Hans Kooijmans – IMCD Group
Na twee decennia bij KPMG te hebben gewerkt, stapte Kooijmans over naar Imtech Marine and Industry waar hij verschillende financial management-functies heeft bekleed. Kooijmans werd in 1996 aangesteld CFO van chemicaliënhandelaar IMCD. 

Jolanda Poots-Bijl – Van Oord
Jolanda Poots-Bijl heeft veel ervaring als CFO, ze bekleedde deze functie bij ProRail, Connexxion, VolkerWessels en Ordina. Naast dat Poots-Bijl financieel eindverantwoordelijke is bij Van Oord, is zij ook commissaris bij Gasunie en Blokker en bestuurslid bij ING Trust. 

Carolina Wielinga – BDR Thermea
Carolina Wielinga is CFO bij BDR Thermea, een internationaal opererend cv producent. Wielinga heeft meer dan twintig jaar ervaring in finance en heeft bij verschillende multinationals gewerkt. Voordat zij bij BDR Thermea terecht kwam in 2018, was zij Head of Financial Reconstructing & Recovery bij Rabobank. Ook heeft de topvrouw bij onder andere Corbion, FGH Bank, Vion Food Group, Protiviti, KPMG en Arthur Andersen gewerkt.

Gerard Paulides – Vopak 
Gerard Paulides is de nieuwe CFO van Vopak. Hij is in februari 2018 benoemd. Paulides heeft meer dan dertig jaar ervaring in de financiële sector, zowel nationaal als internationaal. De topman heeft een lange carrière in de olie- en gashandel, hij heeft vijftien jaar lang verschillende functies bij Shell, GasTerra en de NAM vervuld. Naast deze werkzaamheden is Paulides Non Executive Director van RadboudUMC en van Radboud University.

Emiel Roozen – TBI
Roozen heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring op financieel gebied, waarvan de laatste zestien jaar op directieniveau. Hij werd in 2002 CFO van de divisie bankengroep van Delta Lloyd, na vijf jaar werd hij van directeur operations levensverzekering, waarna hij in 2010 CFO van de financiële dienstverlener werd. In 2016 werd Roozen benoemd tot CFO van bouwbedrijf TBI. In een interview met CFO.nl stelt Roozen dat een CFO niet alleen een goed team om zich heen nodig heeft, maar ook boven de materie moet kunnen uitstijgen. “Zeggen: dit is de goede richting en nu moeten we besluiten nemen.”

René Oudejans – Gasunie 
Als CFO van Gasunie staat Oudejans voor de uitdaging om de internationale groei, duurzaamheidsambitie en de operational excellence verder vorm te geven. Hij is betrokken bij de brede ontwikkeling van het bedrijf, zoals operational excellence. Ook richt hij zich op de ICT van de organisatie. Oudejans was eerder CFO van Enexis. Ook werkte hij voor Essent. 

Jabine van der Meijs – Schiphol Group 
Jabine van der der Meijs heeft vijfentwintig jaar verschillende functies vervuld bij Shell. Zij stapte uiteindelijk over naar Schiphol Group. Naast haar functie als CFO van de luchtvaartonderneming is Van der Meijs ook Non Executive Director van het elektronicabedrijf Kendrion en van Aéroports de Paris (aandeelhouder van Schiphol Group). 

Marco Noorlander – C. Steinweg – Handelsveem
Marco Noorlander is CFO van stuwadoors en opslagbedrijf C. Steinweg – Handelsveem. Het bedrijf heeft kantoren in Rotterdam, Dubai, Johannesburg en Singapore.

Maarten Blacquière – Enexis
Maarten Blacquière stelt dat het erg lastig is om te voorspellen hoe de consumptie van energie er over vijf jaar precies uitziet. Dit is dan ook een van de grootste uitdagingen voor netbeheerder Enexis. Blacquière begon zijn loopbaan bij ExxonMobil in 1989, hier heeft hij in zestien jaar verschillende functies vervuld. In 2006 werd hij benoemd tot CFO van het Nederlandse GasTerra. In 2012 stapte hij over naar Enexis.

Kees Kraijenoord – Plukon
Kees Kraijenoord begon zijn loopbaan in 1985 bij Heineken waar hij verschillende posities vervulde. Na bijna twee decennia stapte hij over naar InterChicken, hier werd hij adjunct directeur van het bedrijf. Na negen jaar kwam hij bij pluimveeverwerkers Plukon terecht. Voordat hij in zijn huidige functie als CFO startte, was hij hier corporate business analyst.

Harry Brockhoff – Dutch Flower Group
In 2001 begon Brockhoff bij bloemenexporteur Dutch Flower Group. Hij wordt door zijn collega’s beschreven als een scherp en intelligent persoon die het gehele plaatje ziet, maar ook detailgericht is. Eerder werkte hij bij British American Tobacco.

Luc Leunis – Maxeda DIY
Luc Leunis is de CFO van Maxeda DIY, het moederbedrijf van onder anderen Praxis en Formido. Leunis is sinds 2015 actief in deze functie.

Elling de Lange – TKH Group
Elling de Lange is sinds 2008 CFO van Twentsche Kabel Holding (THK). Hij begon twintig jaar geleden bij het technologiebedrijf, De Lange heeft er onder andere gewerkt als financieel en algemeen directeur.

Sandra Spek –  Mosadex Groep
Sandra Spek is CFO van Mosadex Groep, dat zorg, medicijnen en ICT levert aan o.a. apotheken, drogisterijen, zorg- en medische instellingen en franchisegever is van DA drogisten. Spek was eerder drie jaar lang CFO bij Careyn. Daarvoor werkte ze bij verzekeraar Achmea. Spek is naast haar baan als CFO commissaris bij HTM en MN.

Maartje Bouvy – van Boxtel – Facilicom Services Group
Maartje Bouvy – van Boxtel is sinds september 2018 CFO van Facilicom. Haar voorlaatste functie was CFO van Rituals Cosmetics. Ook heeft Bouvey-van Boxtel voor Unilever, Royal Haskoning en bij NetCo (onderdeel van KPN) gewerkt in financiële functies. Naast de traditionele taken van een CFO is Bouvey-van Boxtel bij Facilicom ook verantwoordelijk voor de IT. 

Constantijn Sweep – Interfood Holding
CFO van Interfood Holding, Constantijn Sweep wordt door zijn collega’s omschreven als een goede leider die resultaatgericht is. Sinds 2014 is hij actief in deze functie. Eerder werkte hij voor VION en voor Philips.

Hans van Leeuwen – ProRail
Hans Van Leeuwen heeft jarenlange ervaring als CFO. Hij vervulde deze functie voor Kelly Services, T-Mobile Nederland en VolkerWessels. Voordat Van Leeuwen in 2016 de financieel eindverantwoordelijke van ProRail werd, was hij financieel directeur bij VolkerWessels.

Ivo Vliegen – HEMA
De CFO van HEMA is de Belg Ivo Vliegen, in functie sinds 2015. Vliegen heeft veel ervaring in de retailmarkt, hij werkte voor kledingmerken Levi's en Mexx en zijn voorlaatste functie was CFO en Group Senior Vice President van Fast Retailing.

Frank Spaan – Ten Cate
Voordat Frank Spaan CFO van Ten Cate werd, bekleedde hij verschillende functies binnen het bedrijf. Zo was hij onder anderer director investor relations and corporate affairs bij de kunststoffabrikant. Naast zijn werkzaamheden als CFO is hij ook lid van de raad van toezicht van Rabobank Twente Oost.

Danny Benima – Stedin Groep
Sinds de start in 2019 is Danny Benima de CFO van Stedin Groep. Hij studeerde international managemnet aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft zijn master financial management behaald aan Nyenrode. Na een stage in het Verenigd Koninkrijk bij Ford begon Benima aan zijn eerste baan bij Stork Technical Services. Daar heeft hij ruim negen jaar diverse functies vervuld, met als laatste group controller integrety solutions & services. Nadien ging hij aan de slag bij Arcadis, waar hij uiteindelijk werd benoemd tot CFO van Zuid-Europa.

Antonio Rodriguez – Royal A-Ware
Antonio Rodriguez is sinds 2015 de CFO van het familiebedrijf Royal A-Ware. Hij is er verantwoordelijk voor de financiën en ICT en medeverantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij wordt beschreven als iemand met veel ervaring met het efficiënt organiseren van financiële en administratieve processen. Voordat Rodriguez in dienst trad bij Royal A-ware werkte hij als directeur control bij Detailresult Group. 

Lowick Barg – Dura Vermeer Group
Voordat Barg bij Dura Vermeer startte, was hij 29 jaar werkzaam bij accountants- en adviesbureau KPMG. Hier heeft hij meerdere functies vervuld, als laatste was hij functie partner audit. Bij Dura Vermeer houdt de financieel topman zich bezig met de financiën, ICT, HR, juridische zaken, facilitaire bedrijven, onroerend goed en inkoop.

Finus Porsius – Stern Groep
Sinds 2004 is Finus Porsius al werkzaam bij Stern Groep. Jier vervulde hij eerst de positie van group controller. In deze functie was hij nauw betrokken bij de financiële huishouding van het bedrijf, waaronder de financiering van de vennootschap. In 2018 heeft hij de functie van CFO overgenomen van Arthur Swijter. 

Gert van Laar – B&S International
In 2009 begon Van Laar als CFO bij distributeur B&S International, het moederbedrijf van onder meer Holland Trading Group. Hiervoor was hij al enkele jaren adviseur van het bedrijf. In zijn functie is Van Laar verantwoordelijk voor finance, risk management en IT. 

Chris Oomen – DSW
Chris Oomen is bestuursvoorzitter en CFO van zorgverzekeraar DSW. Oomen is in veertig jaar binnen het bedrijf opgeklommen van hoofd van de medische dienst tot bestuursvoorzitter. De topman is iemand met een sterke moraal. Oomen maakt zich hard voor de belangen van de verzekerden en doneert elk jaar zijn jaarsalaris aan de Voedselbank.

Marek Zdanowicz – Raben Groep
Zdanowicz begon in 2008 bij Raben Group, en na drie jaar werd hij CFO van het transportbedrijf. Hij begon zijn loopbaan bij Arthur Andersen EY.

Ruben Baldew – Accell Group
CFO van fietsenbedrijf Accell is Ruben Baldew. Sinds eind 2018 is hij aangesteld in deze positie. Baldew begon zijn loopbaan bij Unilever, waar hij verscheidene financiële functies heeft bekleed. Tot voor kort was hij werkzaam als financieel directeur voor Unilever Thailand.

Lidwien Suur – ANWB
Lidwien Suur is sinds 2016 financieel directeur van de ANWB. Zij was sinds 2012 al CEO van Unigarant en ANWB Verzekeren. In 2014 werd Suur lid van de raad van bestuur van de ANWB. Ze stapte per 1 september 2019 over naar Achmea.

Guido Dubbeld – Eneco
"Als energiebedrijf hebben we een hele goede crisisorganisatie. We zijn een enorme brandweeroranisatie van origine. Als de electra uitvalt of een gaspijp wordt doorboord, rukt de 'brandweer' uit om het binnen no time te fixen. Het punt is: die dingen kun je zien. We oefenen veel met: wat als…? Cases die draaien om business continuity en te maken hebben met IT blijken verreweg het moeilijkst," vertelt Guido Dubbeld in een interview met CFO Magazine.

Arthur Swijter – The Greenery
Arthur Swijter is kersverse CFO van een van de grootste groente- en fruithandelaren van Nederland: The Greenery. Voordat hij aan de gang ging bij The Greenery, was hij chief financial officer van Stern. In die functie was hij verantwoordelijk voor de operationele processen van de wekmaatschappijen en de uitvoering van de strategische plannen van Stern Groep. Ook is Swijter financieel directeur van de Nederlandse tak van drogisterijketen Walgreens Boots Alliance geweest. Daarvoor heeft de financieel topman ruim twee decennia bij Philips gewerkt.

Marcello Iancono – Intergamma (Gamma)
Sinds 2018 is Iacono CFO van Intergamma, het moederbedrijf van onder meer Gamma. Voordat hij werd aangesteld in die functie, was hij financieel directeur bij Q-Park. Verder heeft hij onder meer gewerkt voor Plus Retail als CFO, bij Alliance als financieel directeur, en als directeur bij Campina Zwisterland. Naast zijn bezigheden als CFO van Intergamma is Iacono commissaris bij de Koninklijke Zeelandia Groep.

Hans van der Vlugt – Lohomij (Louwman Group)
Al acttien jaar werkt Hans van der Vlugt voor Louwman Group als financieel directeur. Van der Vlugt begon in 1990 als manager bij BDO Accountants & Adviseurs en stapte na zeven jaar over naar Stork, een productie- en dienstverlenende onderneming.

Arjan Blok  – De Nederlandse Loterij
Arjan Blok wordt door zijn collega’s beschreven als een "hands on CFO" met grote ambities en een realistisch en duidelijk beeld van de toekomst. Blok begon in 2015 bij de Nederlandse Staatsloterij als interim CFO en werd in 2016 CFO van de Nederlandse Loterij (voorheen Nederlandse Staatsloterij). Van 2001 tot en met 2003 was hij al werkzaam als financieel directeur van deze organisatie.

Annette Mosman – APG Groep 
De eerste zeventien jaar van haar carrière is Mosman werkzaam geweest als accountant en consultant. In 2009 werd zij aangesteld als CFO van Generali waar zij na zes jaar CEO werd. Sinds begin 2018 is zij chief financial risk officer van APG Groep.

Michel Cornelissen – AutoBinck Group
Michel Cornelissen is al vijftien jaar CFO van uto-importeur AutoBinck. Na economie te hebben gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, begon hij bij Ernst & Young als financieel consultant. Na twee jaar stapte hij over naar softwarebedrijf Baan Company waar hij Regional CFO wer. Vervolgens is Cornelissen nog CFO geweest van Vanenburg Group, tevens een softwarebedrijf, en is eigenaar geweest van MC2 Management.

Taco Titulaer – TomTom
Sinds 2005 is Taco Titulaer werkzaam bij TomTom. In 2015 werd hij benoemd tot CFO. Naast zijn werkzaamheden als CFO bij TomTom neemt Titulaer deel aan een roundtable van het ministerie van Economische Zaken. Ook is hij lid van het college van curatoren van de executive master Finance & Control aan de Universiteit Amsterdam.

Herco Boer – Coop
Herco Boer is al tien jaar werkzaam als CFO van Coop Supermarkten; sinds 2013 maakt hij ook del uit van de statutaire directie. Voordat Boer in dienst trad bij de supermarktketen, werkte hij bij DHL Express als directeur controlling Benelux. Ook heeft hij zes jaar gewerkt voor Friesland Foods (nu FrieslandCampina), en is hij werkzaam geweest bij Pon, Schuitema en Detam Arbo.

Stefan Govers – ADG Dienstengroep (Asito)
Sinds 2013 is Stefan Govers CFO bij ADG Dienstengroep. Daarvoor was hij financieel directeur bij een van de dochterbedrijven van de dienstengroep: Asito. Veder is hij 1997 tot en met 2006 management geweest KPMG.

Marco Saas – ONVZ
Volgens Saas, sinds 2008 werkzaam bij ONVZ en sinds 2017 CFRO, moet je niet te snel een complete organisatie willen uitrollen, maar "tijd nemen om te leren hoe dingen te vullen en investariseren welke vaardigheden nodig zijn," aldus Saas in een interview met CFO.nl.

Verantwoording
De CFO100 2019 is opgesteld op basis van de Top 500 Elsevier. Hieruit is een selectie gemaakt op basis van zichtbaarheid van de hoogst financieel-verantwoordelijke, omzet, grootte en prestaties van organisatie. De cijfers over vrouwen aan de top zijn op basis van de Emancipatiemonitor 2018 van CBS en SCP en een onderzoek van Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis op verzoek van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis (2019). Man-vrouw verhoudingen van bestuur en raden van commissarissen van de 200 grootste Nederlandse bedrijven die vallen onder de Wet Bestuur en Toezicht (Wbt). Geraadpleegd op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-875579.

Merens (SCP), A. en Dirven (CBS), H.J. (2018). Komen er meer vrouwen in topfuncties? In: Emancipatiemonitor: 2018. Geraadpleegd op https://digitaal.scp.nl/emancipatiemonitor2018/komen-er-meer-vrouwen-in-topfuncties.

Gerelateerde artikelen